Větrný Jeníkov už od jara marně shání dětského lékaře

Jihlava - Městys Větrný Jeníkov už od jara marně hledá dětského lékaře. Původní pediatr zemřel a nenašel se nikdo, kdo by ho nahradil. Větrný Jeníkov je přitom známý svou špatnou dostupností hlavně v zimě, kdy také stoupá nemocnost dětí. Místní rodiče proto mají obavy, že budou muset k lékaři složitě dojíždět. Starosta je ale přesvědčen, že nakonec do městyse pediatra sežene.

Ve Větrném Jeníkově až do jara působil doktor Janoušek, který obsluhoval spojený obvod Jeníkov a Dobronín. Po jeho smrti ale tento obvod zanikl, děti z Dobronína převzala lékařka z nedaleké Polné a Větrný Jeníkov zůstal bez dětského lékaře sám. Navíc má včetně okolních obcí jen asi 350 dětí, pojišťovna ovšem s novým pediatrem uzavře smlouvu jen tehdy, když jeho obvod čítá minimálně dvojnásobek. Také starosta městysu Ivo Grubbauer potvrzuje, že to musí být lékař, který už nějaké pacienty má, protože by se v Jeníkově neuživil.

Všeobecná zdravotní pojišťovna sice ještě vypíše oficiální výběrové řízení, moc nadějí ale raději místním nedává. Podle ředitele VZP v Jihlavě Jiřího Kořínka totiž dětští lékaři stárnou, opouštějí menší obvody a noví pediatři scházejí. To potvrzuje i Eva Matoušková ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost: „Mladí lékaři nemají o náš obor příliš velký zájem, když vidí, jaké finanční podmínky v něm panují a kolik je za tím práce.“ S nedostatkem dětských lékařů se tak zřejmě bude potýkat stále více měst a obcí.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)