V Holešově chtějí znovu vystěhovat stejné neplatiče

Holešov - Šedesát obyvatel zchátralé kolonie ve Školní ulici přestěhovala loni holešovská radnice do nových kontejnerových bytů na okraji města. Pochvalovala si sice, že ubylo potíží s nepořádkem ve městě, problém s neplatiči se ale úplně vyřešit nepodařilo. Tři rodiny stále dlužné nájemné nedoplatily. Radnice jim teď dala lidem jasný termín. Do 4. září musí dluhy zaplatit, nebo se z nových kontejnerových bytů za jedenadvacet milionů vystěhovat.

„Měli jsme určitou představu z hlediska jejich platební morálky. Ta se bohužel nenaplňuje, ale stále věřím, že se nám podaří se s těmi lidmi nějak dohodnout, že se platit nájem naučí a budou se moci snadněji zařadit do běžného života,“ tvrdil ještě v únoru optimisticky starosta Holešova Zdeněk Janalík (ODS). Jenže lidem se od začátku jejich nové bydlení nezamlouvalo, i když vyměnili staré rozbité byty za nové bydlení, stěžovali si, že co do prostoru si pohoršili.

Nepomohlo ani další snížení nájemného

Původní dotované měsíční nájemné jednoho takového bytu činilo tři tisíce korun plus inkaso. Zároveň město po obyvatelích, kteří měli v minulosti s placením nájemného problémy, požaduje pravidelnou měsíční platbu 500 korun coby splátku dřívějších dluhů. „Někteří nám dluží i kolem 60 tisíců korun, takže si myslím, že je to od města velmi vstřícné gesto,“ věřil starosta Janalík.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Nájemné se následně snížilo na pouhých tisíc korun, ovšem s placením i tak minimální částky mají mnozí nadále problém. „Kdyby se situace nezlepšila, nemohli bychom už s nimi obnovit nájemní smlouvy na další období,“ uvedl starosta. Pokud do 4. září nájem nedoplatí, zůstanou tři rodiny z kontejnerových bytů zcela bez domova.

Kolonie stoletých bývalých dělnických domků ve Školní ulici v centru Holešova byla už řadu let v zoufalém stavu. Rekonstrukci by si podle starosty město nemohlo dovolit. Jediné možné řešení viděl v postavení nových levných bytů na periferii a demolici těch starých, kterou většina Holešováků vítala. Zastupitelé města by ve Školní ulici chtěli vybudovat moderní řadovou zástavbu.

Vydáno pod