Mateřská škola Sýpka byla dva dny před začátkem školního roku uzavřena

Brno – Velké překvapení a obrovské změny, tak by se dal popsat úplný závěr prázdnin pro rodiče dětí, které měly navštěvovat brněnskou mateřskou školu v ulici Sýpka. Jen dva dny před začátkem školního roku se rodiče dozvěděli, že statik nechal budovu kvůli havarijnímu stavu uzavřít. Děti tak místo do vybrané školky budou chodit jinam. Překvapení rodiče se zlobí a obviňují z nastalé situace vedení radnice, to se brání, že na řešení mělo jen málo času.

„Statik nám rozhodnutí oznámil až teď, na úplném konci srpna jsme museli řešit, kam dvě třídy dětí přesuneme. Jednu třídu pro 25 dětí jsme upravili v budově základní školy na Vranovské ulici, zbytek jsme umístili do ostatních tříd na Vranovské a Merhautově,“ popsala kroky ředitelka ZŠ a MŠ Merhautova Jana Foltýnová. Budovy v ulicích Sýpka a Vranovská jsou detašovanými pracovišti školy, proto bylo možné děti mezi budovami přesouvat.

Ze změny jsou nepříjemně překvapené učitelky i rodiče. O změnách se dozvěděli teprve dva dny před začátkem školního roku. „Ještě v červnu vedení školy tvrdilo, že školka bude fungovat. Najednou je všechno jinak,“ řekla učitelka MŠ Sýpka Tamara Nezvalová. Jedna z učitelek byla propuštěna, Tamara Nezvalová podala výpověď sama.

„Přístup městské části nám připadá zvláštní, vypadá to, jako kdyby o stavu školky najednou dozvěděla až na konci prázdnin. Navíc je pro nás nepřijatelné, aby se taková věc rozhodla bez nás. Není žádná alternativa toho, kam by děti mohli jít, a navíc se všechno dozvídáme 30. srpna,“ zlobila se maminka předškoláka Petra Čiklová. Dvě rodiny svoje děti hned z náhradní školky odhlásily.

Ředitelka ZŠ a MŠ Merhautova Jana Foltýnová o přesouvání dětí (zdroj: ČT24)

„Prázdniny vždycky slouží k tomu, že se ve škole opravuje, proto jsme si nechali posudek udělat zrovna v létě. Já jsem ve funkci devět měsíců, teď se to snažím vyřešit razantně,“ tvrdil místostarosta městské části Brno-sever Ivan Svoboda (ODS). Podle něj bylo prioritou umístit do náhradního zařízení všechny děti, což se podařilo.  

Řešení je pouze provizorní, protože škola dostala od hygieny výjimku na provozování upravené třídy v budově ve Vranovské ulici pouze na jeden školní rok. „Zřizovatel školky, městská část Brno-sever přislíbila, že udělá vše pro to, aby se peníze na opravu našly. Až se zpevní zdi a vybuduje nová střecha, tak se děti vrátí zpátky,“ řekla ředitelka. Podle místostarosty Svobody budou radní na nejbližší schůzi schvalovat investici do záchrany školky ve výši asi 15 milionů korun.