Od nevidím do nevidím Kateřiny Šedé

Bedřichovice/Londýn – Výtvarnice Kateřina Šedá stěhuje jihomoravskou vesnici Bedřichovice do centra Londýna. Cílem projektu s názvem Od nevidím do nevidím, který autorka vytvořila pro slavnou anglickou galerii Tate Modern, je na jeden den propojit dvě různorodá místa. V obci se nyní ladí poslední detaily před odjezdem. Kateřina Šedá je první českou umělkyní, která dostala šanci pro prestižní londýnskou galerii zrealizovat samostatný projekt.

V Bedřichovicích panuje nervozita i zvědavost. Podle autorky projektu jsou ale obavy zbytečné. Osmdesátka tamních obyvatel bude v centru Londýna zkrátka dělat to, co běžně doma. „Bylo by dobré, aby měli i stejný účes, stejné oblečení, které obvykle na té vesnici nosí. Je nesmysl, aby mi tam hrál někdo nohejbal v saku,“ říká Kateřina Šedá.

Neporozumění mezi dobrovolníky z obou táborů nehrozí, obyvatelé vesnice si s sebou vezou bedřichovicko-anglický slovník, který si sami vytvořili. „Berlín jsou Bedřichovice, Šlapky jako Šlapanice, to je vesnice vedle,“ přibližuje obyvatel Bedřichovic Jiří Kubiš.

Vše se bude odehrávat v sobotu od úsvitu do večera na jednom a půl kilometru čtverečního, který bude velikostí i tvarem přesně kopírovat Bedřichovice. Součástí projektu je i osmdesát britských výtvarníků, kteří budou stát na pomyslných hranicích obce a podle fotek malovat jihomoravskou vesnici. „Já vlastně chci těm lidem ukázat něco, jako je zázrak, že oni se jednoho dne ráno probudí a ta vesnice bude vypadat úplně jinak, a stejně tak mně jde o to, že anglickému publiku ukazuji vesnici skrz město,“ dodává Šedá.