Na jižní Moravě ubude 2 tisíce míst na středních školách

Brno – Střední školy v Jihomoravském kraji otevřou příští školní rok asi o 2000 míst méně než letos. Nabídka se sníží na zhruba 16.500 míst, a to včetně vyšších odborných škol. Radní schválili zrušení čtyř tříd na osmiletých gymnáziích a pěti tříd na čtyřletých gymnáziích, další místa škrtli na odborných školách a učilištích. Školy se zároveň budou slučovat. Která se sloučí se kterou a která se stane nástupnickým subjektem, rozhodne krajská rada za dva týdny, řekl dnes hejtmanův náměstek Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

Změny vstoupí v platnost od příštího školního roku. Pro patnáctileté přesto zůstane 11 700 míst, hlásit se na střední školu bude 8 500 žáků. „Navíc je třeba počítat s tím, že dalších 2 500 až 3 000 míst budou nabízet školy ostatních zřizovatelů,“ uvedl Juránek. Cílem je, aby všeobecné vzdělávání, která poskytují gymnázia, lycea, ekonomické školy, absolvovalo 30 procent žáků, odborné vzdělávání 40 procent a učební obor 30 procent žáků.

Beze změn by kraj příští školní rok doplácel na platy učitelů a provoz škol 187 milionů korun. Po změnách se doplatek podaří snížit asi o 80 milionů korun, dodal Juránek.

Na slučování škol se mají podílet i ředitelé. Radní chtějí, aby se dohodli, která ze škol se u 30 slučovaných stane tou nástupnickou a který z ředitelů ji povede. Když ani jeden z nich nebude chtít ustoupit, kraj školy sloučí. Zaniknou tak obě a vznikne zcela nový nástupnický subjekt, jemuž kraj vybere v konkurzu nového šéfa. 

Vydáno pod