Pavilon miniatur v Břeclavi se proměnil ve výtvarný ateliér

Břeclav – Břeclavský pavilon miniatur, který byl od ledna prázdný a zabedněný, má ode dneška nové využití. Proměnil se ve školní třídu místního gymnázia a probíhá v něm výuka výtvarné a hudební výchovy. Město jej gymnáziu zapůjčilo bezplatně, protože otázka budoucího využití pavilonu za čtyři a půl milionu korun zatím zůstává otevřená.

Dřevěnou budovu v parku nedaleko břeclavského nádraží nechalo postavit bývalé vedení města. Původně v ní byly vystaveny zmenšeniny památek Lednicko-valtického areálu, ale protože je lidé neustále ničili, přesunulo město miniatury do Lichtenštejnského domu. Od té doby hledá pro pavilon využití. Provizorně má posloužit gymnáziu jako ateliér pro hudební a výtvarnou výchovu.

Je to lepší než být zavření ve třídě, je tu čerstvý vzduch – tak hodnotili nové prostory pro výuku studenti. „Náš školní ateliér je umístěn v půdní vestavbě a zhruba od května do konce září tam bývá neúnosné vedro. Proto jsme se rozhodli některé hodiny, dokud bude hezky, přemístit sem,“ vysvětlil ředitel břeclavského gymnázia Josef Drobilič.

Prostory pavilonu má škola pronajaté bezplatně. Příští týden by z něj měly být odstraněny desky, kterými byl v lednu zabedněn kvůli ochraně před poškozením vandaly. „Když už to tu stojí, tak ať to má alespoň nějaké využití, ať to dýchá,“ dodal Drobilič. Přínosnější využití pro Břeclav však vedení města hledá dál. Ředitel nicméně připustil, že by mu v budoucnu nevadilo „dělit“ se o pavilon třeba s nějakým soukromým subjektem.

Školní třída i bleší trh

Studenti nejsou jediní, kdo do dřevěného stavení v parku znovu vnesl život, akcí je zde předem naplánovaných hned několik. Například koncem tohoto týdne se v bývalém pavilonu miniatur uskuteční bleší trh. V pátek mezi 14. až 17. hodinou odpoledne tam nové majitele budou hledat staré knihy, šaty, nevhodné dárky, drobný nábytek a nádobí či šperky a doplňky vlastní výroby.

Ředitel gymnázia Josef Drobilič o využití pavilonu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod