Brno má první Senior Point, další brzy přibudou

Brno – Mnoho dobrých rad se mohou dozvědět senioři v novém centru na brněnském Mendlově náměstí. Pracovníci tzv. Senior Pointu například poučí své klienty, jak odhalit podvodníky a nenaletět jim. Brněnské centrum pro seniory je první z plánované sítě. Záhy by se další Senior Pointy měly objevit v dalších šesti městech jižní Moravy, do budoucna by mohly být rozesety po celé republice.

Bezpečnost bude jedním z klíčových témat, kterým se chce brněnský Senior Point zabývat – nikoli však jediné. „Seniorům budeme poskytovat rady o bezpečnosti, o problematice z oblasti zdravotnictví nebo sociální péče, v centru se také mohou podívat na internet,“ popsala zástupkyně obecně prospěšné společnosti SPOLEČNĚ Kateřina Podivínská. Centrum bude propagovat také tzv. Senior Pasy, které zprostředkují slevy lidem starším 55 let.

V centru pro seniory ale nejde jenom o poučení. „Bonusem by mělo být to, že se tu lidé budou setkávat. Proto v každém Senior Pointu bude stoleček, kde si lidé budou moct dát kávu a jen tak si popovídat,“ dodala radní Jihomoravského kraje Marie Cacková (KDU-ČSL).

Centrum, jehož sídlem se stal Starobrněnský klášter na Mendlově náměstí v Brně, bude otevřené každý pracovní den od 8 do 17 hodin. Veškeré služby centra jsou pro seniory zdarma.

Projekt vymyslela a zrealizovala obecně prospěšná společnost SPOLEČNĚ, která na vznik Senior Pointů získala peníze od Jihomoravského kraje. „Finanční participace kraje činí zhruba 900 tisíc korun, ale samozřejmě i v příštích letech budeme počítat s tím, že budeme podporovat aktivní seniorskou politiku,“ řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Projekt v Brně je pilotní, brzy budou následovat další centra v okresních městech na jižní Moravě. Svůj Senior Point potom najdou důchodci také ve Znojmě, Břeclavi, Hodoníně, Vyškově, Blansku a také v Tišnově. Dlouhodobou ambicí tvůrců center je postupně je rozšířit i do dalších koutů republiky.