Ukradli mu les, teď z něj má zaplatit daň

Velké Karlovice - Rudolf Fárek, který před několika měsíci zcela náhodně zjistil, že jeho les a louky ve Velkých Karlovicích někdo prodal s falešnou plnou mocí, nemohl uvěřit vlastním očím. Dnes je v šoku podruhé. Přišlo mu totiž od finančního úřadu, že musí zaplatit daň z prodeje svého lesa, který on nikdy neuskutečnil. Přestože jsou známi aktéři celé kauzy, kteří Fárka zneužili, policie zatím nikoho neobvinila.

Jeden z podvodníků je přitom známá firma, je ve vězení za další trestnou činnost. Přesto policie už druhý měsíc opakuje stále dokola totéž. „Probíhají výslechy osob, jsou shromažďovány důkazy, na základě kterých bude trestní stíhání proti konkrétní osobě zahájeno. Na případu ale stále ještě pracujeme,“ uvedla mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková.

Šedesátník Rudolf Fárek tak může jen čekat. A k tomu snášet další problémy, které mu celý podvod přinesl. Teď čerstvě je to zmíněná daň, kterou má za prodej nemovitosti zaplatit. „Je to vzhledem k ceně lesa, který má hodnotu pěti milionů kolem 150 tisíc korun,“ uvedl Fárek. Platba této daně „z podvodu“ je sice vzhledem k vyšetřování pozastavena na dobu neurčitou, ale Fárek se bojí, že se nakonec navrácení svého lesa a vymazání povinnosti této daně nedočká.

Na celý podvod přišel přitom jen náhodou, když šel požádat revírníka z Velkých Karlovic o povolení k těžbě dřeva, čekal na něj šok. „Když jsem přišel za revírníkem pro povolení, velmi se podivil, proč chci těžit, když už nejsem majitelem pozemků. U něj mi poprvé došlo, že se něco děje. Okamžitě jsem se vydal na katastr, kde se se mnou nechtěl nikdo bavit, až jsem nakonec jednu úřednici přesvědčil, aby mě do něj aspoň nechala nahlédnout,“ popsal začátek své strastiplné cesty Fárek. Zjistil, že někdo na falešnou plnou moc prodal jeho jménem pozemky pražské firmě. Ta je použila jako zástavu za úvěr od další firmy z Českých Budějovic. Vše oznámil na policii, která případ pravděpodobného podvodu, v němž figurují nastrčení „bílí koně“, šetří. Počet takových kauz přitom narůstá. Koncem loňského roku poslal soud na šest let do vězení muže, který se pokusil zastavit cizí dům v centru Zlína.

Rudolf Fárek, kterého okradli o les
Zdroj: ČT24

V zápisu a smlouvách, které ve spisu byly, Fárek zjistil, že někdo jeho jménem podepsal falešnou plnou moc Jakubu Benešovi z Havířova a ten pak záhy prodal všechny jeho pozemky pražské firmě Melard. Firma vznikla podle obchodního rejstříku jen měsíc před zápisem do katastru a jen pár dní po něm zastavila pozemky i s cenným dřevem českobudějovické firmě Yaris. Za půjčku 350 tisíc korun, které měla firma Melard splatit do 18. června. Pokud by tak neučinila, a to se také zřejmě stalo, pozemky propadnou firmě Yaris.

Jednatelé pražské firmy, kterými jsou dva muži z Ostravska ve věku 21 a 22 let, se na pražské adrese zastihnout nepodařilo. V domě, kde má mít firma sídlo, je pouze logo na jedné z poštovních schránek, nájemníci ale o ní nikdy nic neslyšeli, stejně jako jim nic neříkala jména majitelů firmy. Jednatel českobudějovického Yarisu Petr Chmel na dotaz redaktora ČT k případu pouze prohlásil, že s nikým nechce hovořit a nechce ani to, aby se někde jeho firma zmiňovala.

Vydáno pod