Zdražování MHD dopadne i na Zlín

Zlín – Zvyšování cen jízdenek, které proběhlo nebo je připraveno v řadě českých měst i v regionální dopravě, je na pořadu dne také ve Zlíně a Otrokovicích. Dopravní společnost Zlín – Otrokovice zdraží od 1. ledna příštího roku, základní dvacetiminutová nepřestupní jízdenka bude místo 9 korun stát 12. Zdražování může ještě zamezit městské zastupitelstvo, které musí změnu tarifu projednat.

Dopravní společnost chce cestujícím zdražení kompenzovat podobně jako například pražský dopravní podnik – prodloužením platnosti některých jízdenek. Přestupní jízdenka, která dnes platí 40 minut a stojí 12 korun, zdraží na 18 korun, současně se ale doba její platnosti zvýší na 50 minut. Alternativou bude nová půlhodinová přestupní jízdenka za 15 korun.

Časová měsíční jízdenka opravňující k měsíčnímu cestování v celé síti MHD – tj. v pásmech ABC – zdraží z 360 na 480 korun.

Dopravce zdůvodnil svůj nárok na zdražení jízdného významným vzrůstem nákladů v posledních osmi letech, kdy se ve zlínské MHD nezdražovalo. „Zvyšují se náklady na naftu a elektrickou energii a také sazba DPH,“ shrnul ředitel dopravní společnosti Josef Kocháň. Poukázal, že v roce 2000 podnik zaplatil za tyto komodity 31,5 milionu korun, loni to již bylo 43,6 milionu korun. Přitom se postupně rozšiřuje síť MHD, podle otrokovického starosty Jaroslava Budka přibyly v poslední době jenom v Otrokovicích tři nové linky. „Ve Zlíně je to podobné,“ dodal starosta.

Náklady by mohlo firmě kompenzovat zvýšení dotací od města, to však o navýšení svých příspěvků nechce slyšet. „Město Zlín ročně dotuje provoz podniku zhruba 90 miliony korun, což je vzhledem k jeho možnostem a současné finanční situaci maximum,“ odmítl přidat dopravní společnosti náměstek primátora Aleš Dufek.

Ačkoli je zlínsko-otrokovická dopravní společnost jedním z nejlevějších provozovatelů MHD v Česku, klesá jí počet cestujících. Loni jich svezla 35,3 milionu, v roce 2009 podnikli lidé v prostředcích zlínské MHD o 600 tisíc jízd více. Současně se prohlubuje ztráta. Loni činila 1,9 milionu korun, letošní propad odhadl ředitel Kocháň už na 20 milionů.