Znojmo má nového starostu - Vlastimila Gabrhela

Znojmo - Zastupitelstvo Znojma na dnešním zasedání zvolilo nového starostu. Stal se jím třiatřicetiletý Vlastimil Gabrhel z ČSSD. Na pozici znojemského radního ho nahradí nestraník Jan Simonides. Důvodem mimořádné volby byla nečekaná demise dnes už bývalého starosty Zbyška Kaššaie, kterou oznámil 30. srpna.

Přestože pro obyvatele Znojma bylo odstoupení starosty Kaššaie překvapením, pro koaliční zastupitele zřejmě až tak neočekávané nebylo. Poměrně rychle se dokázali domluvit na pokračování stávající koalice 3+1 pro Znojmo, kde sociální demokraty, lidovce a nestraníky podporují ještě komunisté.

Lídrem této koalice a tedy i novým starostou se dnes odpoledne stal Vlastimil Gabrhel, třiatřicetiletý auditor a dosavadní radní za ČSSD. Při volbě získal 18 hlasů z 26, nikdo nebyl proti, zbylí zastupitelé se zdrželi hlasování. Zbyššek Kaššai se na volbu nedostavil s omluvou.

Rozhovor s novým znojemským starostou Vlastimilem Gabrhelem (zdroj: ČT24)

Proti zvolení Gabrhela starostou má námitky opozice, podle které je příliš mladý a nezkušený - vytýkají mu, že ve znojemské komunální politice působí pouze rok. „Neznáme ho, nevím, co od něj čekat. Jsme z toho mírně v rozpacích. Domníváme se, že na post starosty by měla kandidovat osoba vyzrálejší,“ prohlásil zastupitel Jiří Kacetl z ODS.

Rozhodovalo se i o tom, kdo Gabrhela nahradí v radě města. Zvolen byl nestraník Jan Simonides, na kterém se koalice shodla už minulý týden. Místo Kaššaie v radě zasedne další sociální demokrat, Tomáš Buršík.

Odstupuji ze zdravotních důvodů, uvedl Kaššai

Znojemský starosta Zbyšek Kaššai (ČSSD) podal demisi ani ne rok po svém nástupu do funkce. V prohlášení, v němž odstoupení z funkce oznámil, uvedl, že odchází ze zdravotních důvodů, navíc prý už není ochoten žít v neustálém stresu. Spekuluje se však, že důvodem mohla být i ztráta podpory vlastní strany a koalice a že rezignací předešel možnému odvolání. O Kaššaiovo sesazení se totiž na zastupitelstvu chtěli pokusit jeho spolustraníci ze sociální demokracie.

Zbyšek Kaššai
Zdroj: ČT24

Kaššai byl od svého zvolení nesčetněkrát terčem kritiky. Politici z řad koalice i opozice mu vyčítali jeho přístup ke kauze odvolané vedoucí majetkového odboru Renaty Horákové, ke zrušení oddělení informatiky nebo způsob, jakým město informovalo o půlmiliardovém výběrovém řízení na modernizaci znojemské úpravny vody.