Kafka a Freud očima umělců na zámku v Holešově

Holešov – Více než 120 českých a slovenských výtvarníků vystavuje svá díla na zámku v Holešově. Společným jmenovatelem všech děl jsou dvě výrazné osobnosti: zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud a spisovatel Franz Kafka. I když jejich profese byly rozdílné, spojuje je nejen to, že pocházeli z německy mluvícího židovského prostředí, ale také skutečnost, že se narodili na území dnešní České republiky – Sigmund Freud v Příboře u Nového Jičína a Franz Kafka na Starém Městě v Praze.

Výstava navazuje na Týden židovské kultury, který se v Holešově koná každoročně v srpnu. „Byla tady velká židovská menšina, Holešov je také známý tím, že tady byl vůbec poslední pogrom ve 20. století – v roce 1918, těsně po vzniku Československé republiky, jsou tady významné židovské památky, takže určitě Freud a Kafka do Holešova patří,“ zdůvodňuje zaměření výstavy ředitel Městského kulturního střediska Holešov Pavel Chmelík.

Seznam autorů je skutečně obsáhlý. Vedle Albína Brunovského jsou díla bratří Saudků, Michaela Rittsteina, Jiřího Slívy, Oldřicha Kulhánka a řady dalších českých i slovenských autorů. Návštěvníky výstavy vítá Viselec Davida Černého – socha Sigmunda Freuda visící za ruku z okna zámku. 

Kurátor výstavy Libor Gronský o projektu (zdroj: ČT24)

„Když jsem viděl tyto prostory, říkal jsem si: Kam jinam Kafku, než na zámek!“ říká kurátor výstavy Libor Gronský. Ani šest sálů ale nestačilo na to, aby se všechna díla s tématem Kafky a Freuda na zámek v Holešově vešla. Do budoucna by kurátor chtěl z vybraných děl vytvořit stálou expozici. „Tvář Franze Kafky zná každý, i když jeho dílo nikdy nečetl, stejně tak většina lidí ví, že žil jakýsi profesor Freud,“ doplňuje Libor Gronský myšlenku přitáhnout na výstavu i zahraniční návštěvníky.