Moravská „cyklodálnice“ táhne

Velké Karlovice – Cyklostezka Bečva – unikátní „cyklodálnice“ vedoucí napříč Zlínským a Olomouckým krajem, která se na začátku července rozrostla o trasu mezi Velkými Karlovicemi a Vsetínem – sklízí obrovský úspěch. Za tři měsíce projelo po trase dlouhé 41 kilometrů 90 tisíc návštěvníků. Projektoví manažeři se proto rozhodli začít s přípravou další trasy v téže oblasti, bude však určena těm, kteří chtějí jezdit na obtížněji zdolatelných trasách. Postupně má vzniknout sto kilometrů náročných tras – vše v duchu alpské cykloturistiky pro náročné.

Stezky pro náročné nebudou představovat zcela nový cyklistický koridor. „Tyto trasy by v podstatě lemovaly stávající trasy, jen budou vedeny obtížnějším terénem. My k nim zajistíme průvodce, půjčovnu 40 kol až na místo určení a také možnost připojení k GPS navigaci,“ uvedl jeden z manažerů projektu Luboč Sušila.

Při realizaci svého záměru se tvůrci inspirovali alpskými horskými středisky, která podobné trasy provozují mimo zimní sezonu. Podobně by měla začít žít i česká rekreační střediska celoročně i pro zdatnější cyklisty vyhledávající adrenalinové sporty při aktivním odpočinku. „V současné době máme přislib spolupráce jak s Lesy České republiky, tak zdejší CHKO, které nám žádné překážky nekladou. Teď je na řadě jednání se soukromými vlastníky lesů,“ dodal Sušila. Trasy se přitom nebudou stavět, ale pouze se na nich vyseká porost, aby byly snadněji průjezdné.

Kolem Bečvy si užívají i adrenalinoví sběračí zážitků (zdroj: ČT24)

Cyklostezka Bečva už dnes nabízí pohodovou vyjížďku valašským údolím, kde nechybí ani typické dřevěné chaloupky roztroušené po pastvinách a stáda ovcí na úbočích i hřebenech hor. Zdatnější jezdci z něj mohou snadno odbočit na některou z tras pro horská kola, jichž údolí Horního Vsacka nabízí více než 348 kilometrů. Centrální stezka je dlouhá 41 kilometrů, díky kvalitnímu povrchu a malému převýšení je ideální pro fyzicky nenáročný výšlap. Začíná v údolí Léskové blízko golfového hřiště u wellness hotelu Horal a přes Karolinku, Nový Hrozenkov či Huslenky vede až do Vsetína.

Cyklostezka Bečva v obraze
Zdroj: ČT24/www.cyklostezkabecva.com

Celkem 28 kilometrů trasy vede po nově vybudovaných stezkách pro cyklisty, zbytek po zklidněných komunikacích s omezeným provozem aut. Stavbu cyklostezky realizovalo sdružení obcí Valašsko-Horní Vsacko. Stála 166 milionů korun, z toho 107 milionů sdružení získalo z evropských dotací a téměř 23 milionů ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Samy obce ze svých rozpočtů dodaly téměř 39 milionů. Cyklostezka Bečva má po dokončení měřit 141 kilometrů. Již dříve byla vybudována její větší část v Olomouckém kraji, před rokem se otevřel úsek podél Rožnovské Bečvy z Horní Bečvy přes Rožnov pod Radhoštěm až do Valašského Meziříčí.

Nejnověji zprovozněný úsek podél Vsetínské Bečvy z Velkých Karlovic do Vsetína je atraktivní zejména díky malebné krajině Valašska. Zdatnější jezdci z něj mohou snadno odbočit na některou z tras pro horská kola, jichž údolí Horního Vsacka nabízí více než 348 kilometrů. Do budoucna se uvažuje o propojení cyklostezky Bečva s další atraktivní cyklostezkou podél Baťova kanálu.

Vydáno pod