Turisty letos jižní Morava táhla, ničili ale památky

Lednice - Na návštěvnost jihomoravských památek si jejich správci letos rozhodně stěžovat nemohou. Na co ale po sezoně v dobrém vzpomínat nebudou, jsou vandalové. Ti poničili hned několik významných památek. Zřejmě nejhůř je na tom Lednicko-valtický areál.

Ve Valticích vandalové poničili kamennou sochu sfingy, která v zámeckém parku stála bez újmy přes sto let. Soše někdo doslova odsekl hlavu, zůstala ležet kousek od těla. „Kdyby odpadla sama od sebe, byl by lom zašedlý nebo porostlý lišejníky. Světlý lom naznačuje, že hlavu někdo utrhl násilím,“ uvedl valtický zámecký kastelán Kamil Tlusták. Na to, aby si ji pachatelé odnesli, byla naštěstí asi příliš těžká. Přesto je peněžní škoda nemalá, oprava sfingy přijde památkáře asi na 50 tisíc korun. „Řekl bych, že si ji ani nikdo nechtěl odnést na svoji zahrádku, že tu šlo čistě o vandalismus,“ myslí si Tlusták.

V nedaleké Lednici se pak terčem ničitelů stala vzácná zeleň v parku. Z přírodní stěny tvořené starými tisy si údajně místní mládež udělala malý koutek pro své schůzky. Místo je neustále plné prázdných krabiček od cigaret a dalších odpadků a jeden ze stromů je už značně poškozený. „Lidé různě prolézají historickými keři, takže větve jsou pak různě vylámané. Takovéto poničení ale mají na svědomí spíš místní než návštěvnici,“ tvrdí kastelánka zámku v Lednici Ivana Holásková.

Zabránit tomu správci parku jen tak nemohou, v tak rozsáhlém areálu totiž mají problémy vandalství uhlídat, přestože jím neustále procházejí policejní hlídky. Podle Holáskové parkem každou sezonu projde asi milion lidí.

Návštěvníci památek jsou stále bezohlednější

Kasteláni se shodují, že chování turistů, ale i místních obyvatel k památkám je rok od roku horší. Setkávají se dokonce i s takovými případy, že v interiérech zámků nacházejí odpadky například nacpané do historických váz. Nejednou v nich našli i takové „kuriozity“ jako použité dětské pleny. Odpadků jsou plné i zámecké parky, přestože ke košům to lidé obvykle nemají daleko. „S jejich úklidem bojujeme v podstatě celou sezonu, stojí nás to ročně až 50 tisíc. To je v našem rozpočtu poměrně velká částka,“ krčila rameny Holásková.

Památkáři zatím odhadují, že na historických objektech jižní Moravy, které mají ve své správě, se poničily věci celkem za 200 tisíc korun. Vandalové neřádili pouze v Lednicko-valtickém areálu, posvítili si také na památky v Brně a okolí - například v kostele svatého Jakuba sprejeři poškodili část interiéru. Problémy se sprejery řešili také na zámku v Bučovicích nebo na hradě Veveří.

Kastelánka Ivana Holásková o poničených tisech (zdroj: ČT24)