Brno chce vybudovat pro bezdomovce azylové centrum

Brno – Dva nové brněnské projekty na vybudování azylového centra pro lidi bez domova dostanou z evropských fondů osmnáct milionů korun. Bezdomovci se do jihomoravské metropole stahují čím dál častěji a kapacita stávajících zařízení už nestačí. Úřady si od projektu slibují zlepšení péče o lidi, kteří často bez vlastní viny skončili na ulici.

Opuštěná základní škola ve dvoře na ulici Bratislavské v centru Brna by se už příští rok měla proměnit v zázemí pro ty, kteří se dostali do úzkých. Kromě pětadvaceti lůžek poskytnou bývalé třídy a kabinety azyl lidem bez domova i přes den. Vybuduje se zde jídelna, poradna, sprchy a sklady s prádlem, které na charitu nosí Brňané. „Chceme zde zprovoznit tzv. humanitární sklad, kde v případě nějakých živelních katastrof, jako jsou povodně nebo jiné náhlé události, budou k dispozici například deky, oblečení, základní potraviny a jiné věci. Pracoviště bude sloužit všem, které potká nějaké náhlé neštěstí,“ vysvětluje ředitel Oblastní charity Brno Karel Kosina. 

Počet lidí bez domova v Brně za poslední roky výrazně stoupá, loni jich úřady napočítaly tisíc čtyři sta. Ubytovací kapacity ale zatím stačí jen pro každého třetího člověka z ulice. Samotné město se proto chystá vybudovat i středisko pro bezdomovce. To bude jako jediné v Brně otevřené dvacet čtyři hodin denně. „V brněnské ulici Masná 3b vznikne azylový dům, který pojme až sedmdesát klientů. Ti zde najdou pomoc, možnost spaní, bude tu i kuchyňka, kde si budou moci připravit jídlo,“ popisuje některé ze služeb mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. 

Město i charita věří, že kromě ubytování nabídnou klientům snad i stravu – a to díky brněnským restauracím, které se přidaly do charitativního projektu a nesnědené obědy věnují lidem v nouzi.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod