Problémy s čističkou brání výstavbě v Syrovicích

Syrovice - Když Syrovice prodávaly stavební parcely místním a developerům, zavázaly se, že ke všem domům povede kanalizace i vodovod. Jenže letos zkolaudovaná čistička odpadních vod stačí sotva pro stávající zástavbu Syrovic, pro plánovanou zástavbu nevystačí. Na rozšíření vodovodní a kanalizační sítě obec nemá peníze. Majitelé pozemků jsou v bezvýchodné situaci, protože nemohou stavět.

„Minulé zastupitelstvo schválilo stavby domů, ale bohužel nepočítalo s tím, kolik domů a kolik obyvatel tam bude. Proto je dnes malá kapacita sítí. Finanční situace obce je velice tíživá, máme dluhy a z peněz obce bude těžké všechno zaplatit,“ tvrdil starosta Syrovic Pavel Křena (SNK). Sama peníze nemá, a tak zvažuje, že peníze budou muset dát majitelé novostaveb ze svého. Než se situace vyřeší, vedení obce rozhodlo, že do sítě nepřipojí žádný další nově postavený dům. Nikdo z majitelů pozemků tak raději nestaví.


Zastupitelstvo zvažuje možnost, že za připojení lidé zaplatí až 80 tisíc korun

„Developeři se nyní bouří, protože koupili pozemky za vyšší cenu s tím, že obec se postará o zasíťování, a teď by navíc měli platit i za to,“ doplnil Spáčil. A ti, kteří byli ochotní peníze na zasíťování uvolnit, už nepovažují vedení obce za seriózního partnera. Radnice podle nich není schopná přesně vyčíslit, kolik potřebuje peněz a požadavky neustále mění. „Dohodli jsme se, že obci dáme na rozšíření kapacit dva miliony, a oni najednou otočili a chtěli dvojnásobek,“ popsala jednatelka developerské firmy Petra Maloňová.

„Požadované částky nejsou nijak podložené. Zastupitelé si řekli, že rozšíření obecního vodovodu bude stát 12 milionů korun. Podělilo se to mezi obyvatele, kteří by to využívali. K tomu se potom připočítala částka za rozšíření čističky, tedy dalších 6 až 7 milionů korun, a znovu se to rozpočítalo mezi lidi ze Syrovic, kteří by to využili,“ vysvětlil zastupitel Lukáš Spáčil. Podle něj nemá obec v ruce žádný audit, ani nijak nevzala v potaz to, že na některé věci je možné získat dotace, nebo to, že do budoucna bude za vodné a stočné získávat peníze.

Podle bývalého starosty Jana Kowalského vedení obce už před lety myslelo na to, že čističku budou využívat i ti, kteří si koupili stavební pozemky, ale v tu chvíli ještě nezačali stavět. „Obec přispěla v rámci místního svazku obcí na rozšíření kapacity čističky na 4 500 ekvivalent, ale zatím vzniklo pouze 3 000 ekvivalent. Teď je tedy nutné přistavět jednu biologickou linku, aby se dosáhlo požadované kapacity,“ řekl Kowalski. Podle něj je na dostavbu možné získat dotaci a zbývající peníze z dalších zdrojů. „Současné vedení obce se ale musí setkat s developery a dohodnout se na dalším postupu,“ dodal.

A developeři upozorňují, že pokud se obci nepodaří situaci vyřešit, jsou připraveni soudit se o ušlý zisk a zmařenou investici.

Vydáno pod