Ústavní soud: Vinice Šobes patří znojemskému Znovínu

Brno – Vinice Šobes, jedna z nejstarších a nejznámějších na Moravě, s konečnou platností patří firmě Znovín Znojmo. Definitivně to potvrdil Ústavní soud, když odmítl stížnost obce Podmolí, která Znovínu v roce 1995 prodala 6,5 hektaru vinohradu. O 12 let později nové vedení obce transakci zpochybnilo. Ústavní soud se přiklonil k názoru, že Znovín vinici celou dobu užíval v dobré víře a díky takzvanému vydržení mu teď právoplatně náleží.

Ústavní soud stejně jako Okresní soud ve Znojmě a Krajský soud v Brně naznačil, že transakce nebyla po formální stránce zcela v pořádku. Obec ale zaváhala, když se nepokusila zpochybnit smlouvy dříve. Právo vydržení vzniká po uplynutí desetileté lhůty.

„Stěžovatelka (obec) se dle názoru Ústavního soudu mohla a měla již dříve svými vlastními úkony aktivně přičinit o prosazení a ochranu svých vlastnických práv, a nikoliv s podáním žaloby vyčkávat téměř 12 let od převodu předmětných pozemků,“ uvedla v usnesení soudkyně zpravodajka Eliška Wagnerová. ÚS rozhodl koncem srpna bez veřejného jednání.

Nové vedení obce v roce 2007 zpochybnilo smlouvy například tvrzením, že obecní úřad před podpisem dokumentů nedodržel všechny zákonné procedury. Obec například nenabídla majetek nejprve státu a informace o prodeji nevyvěsila na úřední desce. I přesto ale Šobes definitivně náleží Znovínu.

Šobes patří k top třídě mezi vinicemi

Vinice Šobes je věhlasná především kvůli své poloze uprostřed meandrů řeky Dyje, která vytváří příznivé mikroklima. Díky vyšší nadmořské výšce kolem 300 metrů a nízkým nočním teplotám mají hrozny z ní vyšší obsah aromatických látek. Viniční trať Šobes má téměř 12 hektarů, Znovínu patří kolem 70 procent, zbylou část si pronajímá. Někteří odborníci Šobes řadí k deseti nejlépe položeným vinicím v Evropě.

Ilustrační foto
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Vinná réva se na Šobesu pěstuje odedávna. Hovoří o něm historické prameny. Víno odtud putovalo dokonce i na vídeňský dvůr. Za minulého režimu se na vinici téměř zapomnělo, protože ležela ve střeženém pohraničním pásmu. Nyní je častým cílem turistů. Nejen kvůli vínu, ale také krásné krajině a přírodě.