Pernštejn láká na polívku

Pernštejn – Na ty, kteří o tomto víkendu navštíví hrad Pernštejn, čeká neobvyklý zážitek. Kromě květinami vyzdobených chodeb mohou na konci prohlídky ochutnat jednu z dobových specialit – Rumpfordskou polévku. Recept na ni našli památkáři v místním archivu.

Stoly plné nejrůznějších lahůdek, bohatá květinová výzdoba – tak se v minulosti na hradě hodovalo. Tedy alespoň mezi nejvyšším panstvem. „Rozložení pokrmů je tady zhruba tak, jak to známe z obrazů renesančních mistrů. A to, že na jedné z podlouhlých stran stolu nemáme židle, je správně. Šlechta opravdu seděla okolo upravené tabule a služebnictvo jim odtud zakládalo pokrmy a dolévalo víno,“ uvedl florista Slávek Rabušic.

Také květinová výzdoba odpovídá jak barvou, tak i původem květin té, která na konci 16. století zdobila hradní stoly. A pokud po vyzdobených chodbách seběhnete o patra níž, poznáte život tehdejších chudších vrstev. V černé kuchyni hradu lze dokonce ochutnat pokrm, kterým se živila početná chudina. „Recept na Rumpfordskou polévku jsme objevili v archivu. Byla to polévka, která se vařila při nějakých problémech – při špatné úrodě, hrozbě hladomoru nebo poté, co vesnice vyhořela,“ vysvětlila zástupkyně kastelána Eva Škrabalová.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Levnou, ale výživnou polévku vymyslel Američan Thomson, který měl v období napoleonských válek za úkol zlepšit stav zubožené bavorské armády. Polévka vojáky opravdu postavila na nohy a Thomsona povýšila na šlechtice. „Nebyl kuchař, byl to fyzik. Zjistil, že nejvíc nejlevnějších kalorií přinášejí škroby,“ dodala Eva Škrabalová. Základ proto tvoří hrách, kroupy, zelenina a tehdejší novinka – brambory. Rumpfordská polévka se vaří dodnes, pro naše mlsné jazyky se ale do ní přidává masitý vývar, více druhů zeleniny a nepoužívá se tolik zázvoru jako koření.

Potěšit oko i chuťové buňky mohou návštěvníci na Pernštejně během víkendových dnů až do 2. října.

Vydáno pod