Čí je zámek v Kupařovicích? Starý a nový majitel o to vedou spory

Kupařovice – Barokní zámeček v Kupařovicích na Brněnsku několik let marně hledal kupce. Když ho po několika neúspěšných dražbách před 2 roky nakonec koupil Tomáš Novotný, mohlo se zdát, že zámek bude zachráněn. Nový majitel se hned od počátku netajil tím, že chce zámek opravit, přebudovat a dál prodat. To se mu ale nedaří, důvodem je spor, který vede s bývalým majitelem.

Zámek se ve své novodobé historii dostal do vlastnictví firmy Ag-ING Pavla Vybíhala, který si kvůli tomu nechal změnit i své příjmení na Pavel Kuparowitz. Jenže firma zkrachovala a byl na ni vyhlášen konkurz. I když Pavel Kuparowitz usiloval o to, aby zámek nebyl předmětem konkurzu, neuspěl. Začalo dlouhé období hledání nového majitele. Mezitím klesala vyvolávací cena – z 27 milionů korun v roce 2007 až na 2,5 milionu v roce 2009, kdy zámek v dražbě koupil Tomáš Novotný. Ten ale teď nemůže se zámkem nakládat. „Původním majitelem byla podána žaloba na určení práva vlastnického. Soudíme se, odvoláváme se,“ shrnul současnou situaci Novotný.

Zámek v Kupařovicích má pohnutou historii. V první polovině 18. století ho podle projektu Františka Antonína Grimma nechal postavit rod Dietrichsteinů. Do areálu patří kromě zámecké budovy pět dalších objektů, hlavně obytné prostory a sklady. V druhé polovině minulého století patřil zámek místnímu JZD, které ho přebudovalo pro kulturní a společenské využití. Stejným způsobem ho využívala i obec, v minulosti v něm byla restaurace a v přilehlých prostorách i hotel, ale také například vzdělávací středisko.

Tomáš Novotný o situaci se zámkem (zdroj: ČT24)

Zámek tak dál chátrá, nový majitel nechce do zámku investovat dříve, než soud rozhodne, komu nemovitost patří. Jakmile se tak stane, chce Tomáš Novotný zámek prodat.