Jednatel Moravan Aviation bude za podvody stíhán jako uprchlý

Zlín – Z podvodů za 19 milionů korun se měl dnes u krajského soudu ve Zlíně zpovídat Ir Wiliam James Harkám. Jednatel zkrachovalého výrobce letadel, otrokovické společnosti Moravan Aviation, k soudu ale bez omluvy nedorazil a ani seho nepodařilo kontaktovat. Bude tak proti němu zahájeno řízení jako proti uprchlému. Harkinovi hrozí až deset let vězení.

„Pana Harkina jsem viděl naposledy při výslechu jako obviněného před asi dvěma či třemi měsíci v budově policie ve Zlíně. Po výslechu dostal pan Harkin termíny k prostudování i k případnému nahlédnutí do spisu. Vzal je na vědomí, z České republiky odcestoval a od té doby jsem ho neviděl,“ informoval Harkinův obhájce Jiří Šabršula. „Trvalé bydliště má v Irsku, ale údajně se ani tam nezdržoval, cestoval hodně po světě.“

Podle soudce Radomíra Koudely bude hlavní líčení nařízeno na jiný termín. Harkinova práva v řízení proti uprchlému přejdou na jeho advokáta. Obžalovaný však bude moci poté, co bude případně zadržen, požádat o opakování celého soudního řízení.

Šest půjček za víc jak 18 milionů

Dvaapadesátiletý cizinec, jenž je jediným jednatelem Moravan Aviation od listopadu 2005, nechal podle policie od konce roku 2008 sjednat šest půjček celkem na 18,8 milionu Kč, aniž by měl dostatek financí na jejich splácení. Věřitelům tak dodnes peníze nikdo nevrátil. Půjčky měly jít na mzdy zaměstnanců, na zaplacení nedoplatků sociálního a zdravotního pojištění a daně z příjmu.

Podle policie věřitel věděl, že otrokovická společnost na tom není po finanční stránce nejlépe, nicméně přesně její hospodářské výsledky neznal. Byl však přesvědčen o tom, že firma disponuje nemalým nemovitým majetkem. Nevěděl však, že společnost je prakticky před úpadkem a veškeré nemovitosti jsou zastaveny na půjčku ve prospěch třetí osoby. Harkin údajně před věřiteli hovořil o restrukturalizaci podniku, z titulu své funkce pro to prý ale neudělal nic.

V červenci 2009 Krajský soud v Brně s firmou zahájil insolvenční řízení. Stejný soud rozhodl loni v únoru o úpadku dlužníka, v březnu loňského roku byl pak na majetek Moravan Aviation prohlášen konkurz a o dva měsíce později soud povolil i jeho rozprodej. Společnost před insolvencí vyráběla celokovová letadla ZLIN, která jsou určena například pro výcvik pilotů, přepravu či akrobacii.