Keltský skanzen Isarno musí k zemi, rozhodli Letovičtí

Letovice – Chátrající keltský skanzen Isarno, který léta lákal turisty do Letovic na Blanensku, musí k zemi. Rozhodli o tom místní radní, kteří tak chtějí uzavřít spor s majitelkou hliněných chýší, dřevěných lavic a oplocení, které bývalo připomínkou dávné historie. Podle radních jim nic jiného nezbylo. Majitelka objektů ve skanzenu, která se rozhodla se svým podnikáním skončit, je totiž městu nabídla za osm milionů a na to Letovice nemají. A bývalý přítel provozovatelky, který by objekty rád převzal, zase podle města nesplňuje pro provozování atrakce podmínky.

Radikální rozhodnutí, které padlo na včerejším jednání radnice, je podle představitelů města jediným řešením. Skanzen totiž chátrá a stává se svému okolí nebezpečný. Smlouvu na pronájem městských pozemků, které si provozovatelka Isarna v roce 2000 pronajala na padesát let, jí Letovice vypověděly už loni, když se s podnikáním rozhodla skončit. Rozešla se totiž s partnerem, s nímž Isarno vybudovala, a už se o něj dále nechtěla starat. „Chtěla jsem, aby Isarno pokračovalo, a chtěla jsem svoji nájemní smlouvu převést na pana Aleše Olesova, ale město s tím nesouhlasilo,“ uvedla majitelka staveb v Isarnu Simona Hrušková.

Důvod byl podle města jednoznačný. „Naší podmínkou bylo, že se majetkoprávně vyrovnají, ale k tomu nedošlo, a tak pro nás pan Olesov nesplnil podmínky. Zájemců přitom bylo více, ale ani jeden je nesplnil,“ vysvětlil starosta Letovic Vladimír Stejskal. Město samotné, které nejdříve zvažovalo, že by skanzen provozovalo samo, nabídlo Hruškové za stavby padesát tisíc korun, jenže to bylo pro ni nepřijatelné.

Rozhodlo se tedy pro radikální krok – odstranění staveb do konce října, které musí provést jejich majitelka Hrušková. Ta o ničem zatím neví. S městem rok nejednala. Jestli nakonec k této likvidaci dojde, neví ani radní ani Hrušková, která chce znovu s Letovickými jednat.