Stěhování epopeje se blíží. Přesvědčí Krumlov ještě Prahu?

Moravský Krumlov - Radnice v Moravském Krumlově chce přesvědčit Prahu, aby upustila od plánovaného stěhování 15 pláten Muchovy Slovanské epopeje z Moravy do hlavního města. V Praze je už nyní pět obrazů z epopeje. Krumlov teď pracuje na projektu úpravy výstavních prostor na zámku, v němž je Muchovo monumentální dílo přes půl století vystaveno.

Úpravy objektu by měly začít co nejdříve. „S majitelem zámku, jimž je slovenská společnost Incheba, jsme se dohodli na tom, že na rekonstrukci budeme spolupracovat. Nyní žádáme ministerstvo kultury o peníze na opravu objektu,“ uvedl krumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09). V první řadě se počítá s úpravami Rytířského sálu, v němž je epopej umístěna, a okolních prostor, kam by se stálá výstava výtvarného umění měla postupně rozšířit.

Podle poslední varianty by plátna měla být na krumlovském zámku vystavena až do konce října. Pak by měla být srolována do speciálních přepravních tubusů, převezena do Prahy a tam od poloviny prosince vystavena. Diskutuje se i o tom, že hlavní město pak epopej zapůjčí do Japonska. Na Moravě to však vyvolalo další vlnu nevole, stejně jako plánovaný odvoz díla z rodného kraje jeho tvůrce - secesního malíře Alfonse Muchy.

Jasná dohoda zatím napadla ani v otázce, zda Praha po případné výstavě v hlavním městě obrazy vrátí zpět do opraveného zámku v Moravském Krumlově. „Desítky vzkazů v návštěvní knize, ale také četné maily, které jsme dostali, jasně hovoří o tom, že si lidé přejí, aby u nás dílo zůstalo natrvalo. Na nás je, abychom nyní pro dílo vytvořili lepší expozici,“ zdůraznil Třetina.

Slovanskou epopej tvoří 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií. Mucha obrazy daroval Praze. Žádal, aby pro ně postavila speciální pavilon, což se dosud nestalo. Po druhé světové válce bylo dílo v zuboženém stavu převezeno na Moravu, zrestaurováno a vystaveno. Když Praha přišla s návrhem, že dílo odveze z Moravského Krumlova, zvedla se proti tomu ostrá kritika. Z města bylo zatím odvezeno pět z 20 obrazů.

Praha chtěla obrazy dlouhodobě vystavit v jízdárně v Keplerově ulici na Pohořelci, kterou spravuje Pražský hrad. Další variantou je výstavba nového pavilonu na Letné nebo Vítkově. Není ale jasné, zda by Praha měla na nový pavilon dostatek peněz.