V Boskovicích se chystají na dinosaury

Boskovice (Blanensko) – V Boskovicích na Blanensku by měl do dvou let vzniknout lesopark Prehistorický svět s desítkami soch dinosaurů. Místní zastupitelstvo v pondělí souhlasilo se záměrem odprodat asi pět hektarů městských lesů, v kterých by měla tato nová turistická atrakce vzniknout. Investorem bude společnost Real Company z Brna.

Boskovice už léta nabízejí westernový park. V jeho přírodním amfiteátru letos v létě vznikl ve spolupráci s Real Company dinopark se sochami 55 ještěrů. Celá oblast by se ale v budoucnu měla podstatně změnit. Zatím není zcela zřejmé, zda bude dinopark zachován, nebo kovbojský amfiteátr obnoven.

Zcela nový prehistorický park s expozicemi, prodejnami, restauracemi a lesoparkem s rozměrnými skulpturami by měl vzniknout v dosud nevyužitém lese, který navazuje na areál westernového městečka. Pět hektarů, jejichž prodej schválili zastupitelé, má cenu asi 400 tisíc korun. Tržní cena nebyla zatím stanovena. O podrobnostech prodeje se bude teprve jednat.

  • Dinopark zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24

Z investorského záměru vyplývá, že v rozlehlém lesoparku vybudují síť stezek, kolem kterých budou sochy ještěrů. Se slavnostním otevřením aspoň základní části areálu se počítá v létě 2013. Real Company obdobné zařízení už provozuje ve Chvalovicích u Znojma.

Podle boskovického starosty Jaroslava Dohnálka může Prehistorický svět doplnit nabídku pro turisty v Boskovicích. Město patří k nejstarším na Moravě a za jeho historickými památkami jako hrad, zámek a židovské město míří ročně tisíce turistů. Další možnosti vyžití nabízí westernový park, arboretum Šmelcovna, zrekonstruovaný akvapark i nedaleký Moravský kras.