Při nehodě autobusu zraněno 29 turistů

Černá Hora (Blanensko) – Na silnici I/43 v Černé Hoře na Blanensku havaroval dnes ráno autobus s polskými turisty. Vozidlo sjelo na kruhovém objezdu do příkopu, zranění při nehodě utrpělo 29 cestujících z celkových 49, bez úrazu vyvázli oba řidiči. Příčina nehody zatím není známa, vyšetřuje ji policie. Vyloučen není vliv počasí nebo mikrospánek řidiče. Z 29 zraněných rozvezli záchranáři 25 lidí do nemocnic, většinou však jenom s oděrkami a pohmožděninami.

Autobus dopravní společnosti Irbus vezl turisty, kteří se vraceli z Chorvatska domů do Police u Štětína. Kolem sedmé hodiny ráno havaroval. V době nehody byla v místě hustá mlha. „Nic neviděli. Všichni kolem křičeli, že sjíždíme, ale nevěděli jsme kam a jak hluboko,“ popsala okamžiky hrůzy cestující, která z nehody vyvázla bez zranění.

Proč se nehoda stala, zjišťuje policie. „Vyšetřování příčin neštěstí je teprve v počátcích,“ zdůraznila policejní mluvčí Iva Šebková. Majitel autobusu odmítl, že by mohlo jít o výsledek technické poruchy, autobus byl podle něj zcela v pořádku. Pochyboval také o možnosti, že by při řízení zaspal řidič. Polské televizi TVN24 řekl, že oba řidiči před jízdou dva dny odpočívali a na cestu se vydali až v neděli večer.

Pro záchranáře představovaly hlavní problém zablokované dveře vozidla. Nakonec je překonali hasiči. „Soustředili se na pomoc všem cestujícím, z autobusu vyvedli a pomohli do bezpečí 51 lidem,“ upřesnil mluvčí hasičského sboru Jaroslav Haid.

Turisté, jejichž cesta z dovolené neskončila v nemocnici, se shromáždili v černohorském hostinci, kde čekali na náhradní autobus.

Reportáž Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)