Zloději ukradli z vinohradu 1,7 tuny hroznů

Vrbice – Policie pátrá po zlodějích, kteří o uplynulém víkendu sklidili z vinohradů u Vrbice na Břeclavsku bezmála 1700 kilogramů hroznů. Podle mluvčí policie Kamily Haraštové jde o jednu z největších krádeží úrody, které se na jihu Moravy v uplynulých letech staly. Kriminalisté se domnívají, že má krádež na svědomí početná skupina zlodějů. Ve viniční trati Úlehle sklidili 850 kilogramů odrůdy Chardonay a více než 800 kilogramů odrůdy Svatovavřinecké.

Majiteli vinohradu – soukromé vinařské firmě – vznikla škoda přibližně 30 000 korun. Finanční ztráty nejsou velké, škody na úrodě jsou ale pro firmu podle policistů nedozírné.

Za nelegální sběr si zloději mohou vysloužit až dvouleté vězení. Policejní mluvčí zároveň vyzvala vinaře, aby na vinohrady v době před sklizní sami důsledně dohlíželi.

Novinkou jsou krádeže kovových sloupků

Se zloději a vandaly se moravští vinaři potýkají celoročně. Z vinohradů často mizejí sazenice i hrozny a ze sklípků víno. Každý rok je na vinohradech zaznamenán alespoň jeden větší případ vandalství. Novinkou jsou krádeže kovových sloupků, které se využívají jako vzpěry pro vinné hlavy, jichž na Znojemsku zmizelo v květnu několik set.