Lednické rybníky změnily po dvaceti letech nájemce

Lednicko – Soustava čtyř rybníků mezi Valticemi a Lednicí získala po dvou desítkách let nového pronájemce. Agentura ochrany přírody a krajiny vybrala Rybářství Hodonín. Krok agentury ale kritizují společnost APH rybníky i rybníkářství Pohořelice. Podle nich bylo výběrové řízení neprůhledné.

„Agentura nám řekla, že náš projekt byl nejlepší, nejšetrnější vzhledem k ochraně přírody. Přesto ale pronájem nakonec získal někdo jiný. Ani jsme nedostali žádné vyrozumění o tom, jaké byly finanční nabídky ostatních,“ tvrdil Otto Vaďura z APH rybníky. S výběrem nového nájemce nejsou spokojení ani v pohořelickém rybníkářství.

Oběma společnost se nelíbí, že vítězná firma nenabídla žádnou konkrétní částku, ale jen řekla, že bude platit o 10,5 procenta více, než kolik bude činit nejvyšší nabídka. Prakticky si tak zajistila, že rybníky nemohl do nájmu získat nikdo jiný. „Vznesli jsme námitku k agentuře a zároveň jsme podali stížnost na ministerstvo životního prostředí. Pokud se s tím nějak nevypořádají, tak nejspíše skončíme u soudu,“ popsal další kroky Vaďura.

Lednické rybníky tvoří soustava čtyř rybníků – Hlohovecký, Prostřední, Mlýnský a Nesyt. Nesyt má do konce roku v nájmu rybníkářství Pohořelice, ostatní firma APH rybníky z Břeclavi. Jejich celková rozloha přesahuje 550 hektarů.

Rybářství i Agentura ochrany přírody a krajiny však jakékoliv pochybení odmítají. „Rybářství Hodonín nabídlo po kvalitativní i finanční stránce nejlepší podmínky,“ stojí v tiskové zprávě agentury. „Do budoucna existuje předpoklad, že bude omezen chov tržních kaprů, a proto se možná budeme více muset věnovat dravým rybám. Na našich rybnících se sice dravým rybám daří, ale přesto nám výroba klesá. Zdejší produkci budeme určitě schopní prodat na trhu,“ uvedl Alois Kopečný z Rybářství Hodonín. Podle Kopečného se do péče o unikátní rybníky zapojí i studenti z rybářského učiliště v Bzenci, aby zjistili, jaká specifika to obnáší.

Nová nájemní smlouva, která bude uzavřena na sedm let, by měla platit od začátku příštího roku. Rybářství Hodonín by mělo za soustavu čtyř rybníků platit roční nájem tři miliony korun. „Máme spočítano, že se nám tato částka vrátí, i když by ještě část peněz šla do potřebných oprav,“ dodal Kopečný.

Lednické rybníky jsou národní přírodní rezervací, proto se na nich musí hospodařit šetrně a ryby nelze chovat ve velkém. Nájemce musí například zajistit, aby byla průhlednost vody nejméně půl metru. V rybníce i na jeho okrajích musí být dostatek vodních rostlin i zooplanktonu. Rybníky jsou navíc jedním z nejvýznamnějších ornitologických stanovišť v České republice. Hnízdí tu volavky popelavé, kvakoš noční, ale i husy velké nebo vzácný orel mořský.

Vydáno pod