Nedostavěná továrna pod hádským lomem půjde k zemi

Brno - Opuštěný areál pod bývalým lomem Hády v Brně-Maloměřicích čeká v říjnu demolice. Nikdy nedokončenou továrnu Ergon, která stále platí za nevzhlednou dominantu městské části, má nahradit moderní obytná čtvrť. Jak bude vypadat, napoví mimo jiné studentské architektonické studie. Místní radnice dnes kvůli chystanému projektu uspořádala veřejnou diskusi.

O plánech současného majitele areálu, družstva Developer Brno Hády, na demolici zchátralé továrny a vybudování moderní rezidence se hovoří už delší dobu. Brzdila je však ekonomická krize a také nutná změna v územním plánu. Teď se snad místní konečně dočkají toho, že betonová „obluda“ uprostřed louky pod starým lomem půjde k zemi.

Na jednání o budoucí podobě místa přizvalo vedení radnice také veřejnost. Lidé tam měli příležitost nahlédnout zatím jen do studentských projektů, kterých by se měl ujmout profesionální architekt. Ne všichni účastníci debaty byli s plány spokojení, na ostřejší argumentaci ale nedošlo.

Stavět by se mělo začít už v příštím roce. Rezidence městu přinese až 300 nových bytů a počítá se zde také s výstavbou podzemních garáží, obchodů a mateřské školy. Brnu tak přibude další obytná čtvrť. Na ni by mělo navázat i nové sportoviště. Sama městská část ale na jejich vybudování peníze nemá, bude tak záležet na tom, zda nabídka osloví soukromé investory.

Továrnu na výrobu zdravotnických pomůcek začal stavět na sklonku minulého režimu státní podnik Ergon. Stavbu však nikdy nedokončil. Na začátku 90. let se dostal do konkurzu a areál poté vystřídal několik vlastníků. Nikdo z nich se ale k dokončení hrubé stavby neměl. Zůstala bez dozoru chátrat a brzy se stala terčem rozkradačů kovů. Místo k životu v ní našli bezdomovci - jeden z nich tam dnes dokonce chová ovce.

Podobných opuštěných areálů má Brno desítky. Továrna pod Hády je jednou z mála, v jejímž případě se plány na nové využití skutečně daly do pohybu.

Vydáno pod