Expolicista Foltýn pomáhal podvodníkovi, který lidi obral o statisíce

Brno - Okresní soud v Jihlavě v listopadu znovu projedná případ obžalovaného Romana Motičáka, proti němuž vypovídá svědek, kterého údajně vydírala skupina mužů pod vedením expolicisty a někdejšího šéfa Delta týmu Martina Foltýna. Motičák se měl v letech 2006 až 2009 dopustit podvodů, při nichž čtyři osoby údajně obral dohromady o více než 760 tisíc korun. Vyděračům za ovlivňování svědka hrozí až patnáctileté vězení.

Sedmatřicetiletý Roman Motičák z Moravské Svratky na Žďársku podle obžaloby vylákal z poškozených statisíce na zajištění právních služeb, zprostředkování koupě aut či zařízení nákupu pozemků od pozemkového fondu. Ti mu bankovky vydali na ruku bez jakéhokoliv dokladu. Své peníze ani slíbené služby ale nikdy neviděli. Motičák podle obžaloby neměl své závazky už na začátku v úmyslu splnit a peníze použil k zaplacení vlastních úhrad.

Jihlavský soud loni v lednu uložil Motičákovi za čtyřnásobný trestný čin zpronevěry souhrnný trest tříletého vězení a povinnost odškodnit poškozené. Proti rozsudku se okamžitě odvolal s tím, že soud nesprávně vyhodnotil důkazy. Těch stejně jako svědků není mnoho a některé skutečnosti navíc soud označil jako již promlčené.

Na rozsudek zareagoval také jihlavský státní zástupce Ivo Novák, podle kterého soud čtyřnásobný trestný čin nesprávně vyhodnotil jako zločin zpronevěry, přestože ho měl posuzovat coby podvod. Motičák by tak podle něj měl být odsouzen minimálně ke čtyřem letům nepodmíněného vězení.

Reportáž Radovana Daňka a Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Podle odvolacího soudu bylo rozhodnutí z ledna 2010 předčasné. „Nelze přisvědčit závěrům soudu I. stupně, že spáchání skutku bylo beze všech pochybností prokázáno, neboť soud I. stupně se nevypořádal se všemi významnými skutečnostmi pro rozhodnutí a neodstranil rozpory, které vznikly mezi jednotlivými provedenými důkazy,“ stojí ve spisu vydaném jihlavskou pobočkou Krajského soudu v Brně.

Jihlavský okresní soud se proto vrátí na začátek vyšetřování. Svědky figurující v kauze měl znovu vyslechnout 19. září, termín ale musel posunout až na 7. listopadu kvůli incidentu s jedním z klíčových svědků.

Ovlivňování svědků bude řešit krajský soud

Jeden ze svědků Motičákových podvodů se měl v minulých týdnech stát terčem zastrašování. Útoky nefunkčními granáty a dalšími zbraněmi či pokus o zapálení domu večer před obnoveným soudním jednáním má na svědomí zřejmě skupina mužů pod vedením bývalého elitního policisty Martina Foltýna. Foltýn společně se dvěma dalšími muži skončil ve vazbě. Podle původního obvinění jim hrozilo osm let za mřížemi, po přehodnocení důkazů ale brněnský krajský soud může vyděračům vyměřit až patnáctileté tresty.

Na dveřích domu jsou stále viditelné pozůstatky požáru
Zdroj: ČT24

„Pachatel se pokusil minimálně ve formě nepřímého úmyslu usmrtit obyvatele domu, proto jsem pro přísnější právní kvalifikaci činu,“ uvedl žalobce Ivo Novák.

Martin Foltýn dříve působil v neoficiálním Delta týmu, což byla skupina policistů, která se údajně vyznačovala bezdůvodnou agresivitou k cizincům a příslušníkům menšin.