„Sňatková“ podvodnice vyvázla s podmínkou

Brno – S podmínkou dnes od soudu odešla Claudie Salajková z Vyškova, které za podvody na mužích hrozilo až pět let vězení. Osmadvacetiletá žena se podle obžaloby od května 2007 stýkala s různými muži, kterým slibovala společný život a vyžadovala od nich peníze například na půjčku na byt, leasing na auto či koupi pozemku. Celkem si tak prý přišla na více než 5,2 milionu korun.

Soud dnes žalobcům doslova sebral vítr z plachet. „Skutečnost, že se paní obžalovaná nechala poškozenými vydržovat, je sice nemorální, ale rozhodně ne trestná,“ řekla k rozsudku soudkyně Halina Černá.

Ve výpovědích poškozených i svědků byly značné rozpory a také Salajková výpovědi měnila. Ve většině případu tak nebylo jasné, zda šlo skutečně o půjčku, nebo dar. Soudu se Salajkové podařilo prokázat pouze jeden z podvodů. Poškozenému musí vrátit více než 800 tisíc korun. Peníze od něj vylákala údajně na vyřízení pozůstalosti po dědečkovi žijícím v Kolumbii. Při vyšetřování ale vyšlo najevo, že obžalovaná dědečka v Kolumbii nikdy neměla.

Soudkyně k překvapivému rozsudku nad podvodnicí (zdroj: ČT24)

Salajková navíc tvrdí, že nikdy od nikoho žádné peníze nebrala. „Maximálně mi kupovali kafe nebo cigarety. Případně voňavku. To je ale všechno,“ tvrdí.

V inzerátech hledala milence na „finanční výpomoc“

Rozvedená překladatelka a vizážistka Claudie Salajková, původním jménem Alena Spáčilová, se s muži často seznamovala na internetu. V inzerátech uváděla, že hledá „přítele na finanční výpomoc“. Muži si u soudu stěžovali, že po nich požadovala nemalé peníze, někteří se kvůli ní dokonce zadlužili. Salajková však vinu popírá a obžalobu označila za spiknutí.

Podle státního zástupce Jaroslava Kubeši je ale nepravděpodobné, že by si všichni čtyři muži, kteří na Salajkovou podali žalobu, vymýšleli. „Seznamovala se s nimi na internetu, muži se navzájem neznali. Částky z nich vylákávala pod nejrůznějšími záminkami a o výběrech peněz z její strany svědčí i bankovní výpisy,“ uvedl.