Bývalý závodník Hrdinka dostal 9,5 roku vězení - krátil daně

Brno – Na devět a půl roku poslal do vězení Krajský soud v Brně bývalého automobilového závodníka Tomáše Hrdinku. Hrdinka, který dnes do soudní síně nedorazil, byl spolu s dalšími šesti obžalovanými uznán vinným z daňových podvodů, jednoho obžalovaného soud viny zprostil. Šestice kompliců Hrdinky dostala tresty v rozmezí od 7,5 do 9 let. Hrdinka navíc musí zaplatit pětimilionovou pokutu. Skupina připravila stát na daních o více než 300 milionů korun. Obžalovaným hrozil maximálně desetiletý trest.

Když v roce 2003 skončil bývalý mistr Evropy v autokrosu a účastník závodů mistrovství světa v rallye Tomáš Hrdinka se závodní kariérou, stal se manažerem. Spolu s dalšími sedmi lidmi vytvořil umělý řetězec několika firem, mezi kterými naoko prováděli pronájmy závodních aut na fiktivní účetní a daňové doklady. Jednotlivé společnosti se různě účastnily, koncovou byla společnost Prosport, v níž figuroval Tomáš Hrdinka. Trestná činnost skupiny spočívala v krácení daně z přidané hodnoty a z příjmu právnických osob. 

„Všichni do daňových přiznáních zahrnovali faktury ze simulovaných transakcí se subjekty, s nimiž ve skutečnosti neobchodovali. Na jejich základě jim potom byla vyměřena daň, která ale neodpovídala tomu, co měli skutečně zaplatit. Krácení daní způsobily právě fiktivní faktury,“ uvedl státní zástupce Tomáš Černý. Stát měli dohromady v letech 2003 a 2004 připravit o více než 300 milionů korun.

„Tresty považuji za přiměřené a odpovídají podílu jednotlivých osob na krácení daní. Soud tak uznal názor žaloby, že organizátorem podvodu byl Tomáš Hrdinka, který vše řídil,“ dodal státní zástupce.

Jeho obhájce měl však zcela odlišný názor. „Tomáš Hrdinka odsouzen pouze proto, že si pronajímal závodní speciály od firem, které reálně měly konflikt se zákonem kvůli krácení daně. On ale rozhodně podvody neorganizoval. Rozsudek považujeme za nesprávný a odvoláme se proti němu,“ tvrdil obhájce Tomáše Hrdinky Michael Buchlovský.

Uložené tresty

Tomáš Hrdinka - 9,5 roku, navíc pokuta 5 milionů korun

Petr Majer - 9 let

Jaroslav Mareš - 8 let

Lucie Ambrožová - 8 let

Drahoslav Dufek - 8 let

Petr Černý - 7,5 roku

Petr Novák - 7,5 roku

Michael Krejska - obvinění nebylo prokázáno

Hrdinka už v roce 2006 obvinění z účasti na daňových únicích odmítl. Podle jeho advokáta finanční úřad firmu, kde byl Hrdinka výkonným ředitelem, opakovaně kontroloval a nikdy nenašel žádné pochybení. Spis obsahuje desítky tisíc stran, při vyšetřování se detektivové obraceli i na úřady ve Velké Británii, Švýcarsku a na Slovensku.

Vydáno pod