Finále baseballové extraligy bude brněnským derby

Brno - Šestnáctinásobní baseballoví mistři Draci Brno jsou favoritem finálové série, v němž se v derby opět utkají s městským rivalem Technikou. V prvních dvou duelech budou mít o víkendu Draci výhodu domácího prostředí. Oba finalisté již mají jistou účast v příštím ročníku v elitní skupině Evropského poháru, druhé místo českému baseballu vybojovala v kvalifikačním turnaji před dvěma týdny právě Technika Brno. První finále vysílá od 11:20 v přímém přenosu ČT4 a sportživě.cz.

„Z tohoto pohledu odpadla hrozba, že bychom v případě porážky hráli v Evropském poháru ve skupině B. To byl pro nás vždy velký strašák, neboť tato soutěž je výkonnostně někde jinde a úroveň soupeřů je velmi slabá,“ uvedl trenér Draků Arnošt Nesňal. V 17. titul svých svěřenců v řadě věří. „Jsem rád, že Technika dala svým úspěchem prostor druhému českému týmu mezi evropskou klubovou elitou. Zařadili jsme se vedle Itálie, Německa a Nizozemska. Tyto země mají také mezi nejlepšími dva klubové týmy,“ řekl.

Technika v této sezoně zvolila ve vzájemných duelech zajímavou taktiku. „Ani jednou jsme nenastoupili v nejsilnější sestavě a neukázali soupeři naše nejlepší nadhazovače. Sice jsme ze sedmi zápasů vyhráli jen jednou, ale výsledky byly vždy velmi těsné,“ řekl trenér Techniky Tomáš Svoboda, který očekává opět vyrovnanou sérii.

„V play-off bude hodně záležet na individualitách a výkonnosti klíčových hráčů. Jejich výpadek může potkat nás, ale také soupeře. Už se nám v letošní sezoně podařilo například dostat z nadhazovačského kopce jedničku Draků Patricka Ahearna,“ dodal Svoboda, který bude postrádat v úvodních zápasech pouze nemocného Martina Zelinku. Drakům chybí až do konce sezony nemocný Jan Flekl.

O suverenitě Draků v českém baseballu svědčí pohled do historie extraligových finále. Draci se do něj probojovali už šestnáctkrát po sobě a vždy získali titul. S Technikou se zatím střetli v pěti finálových duelech v letech 1998, 2001, 2002, 2003 a loni. Série se hraje na tři vítězství. Třetí zápas je na programu v sobotu 8. října od 14:00 na Technice, kde by případně pokračovala série o den později od 10:30. Nejpozději se rozhodne o titulu znovu ještě v neděli 9. října od 14:00 na půdě Draků.

Vydáno pod