Zemřel brněnský herec Jaroslav Dufek

Brno - V pátek zemřel brněnský herec a držitel Ceny Thálie Jaroslav Dufek. Bylo mu 77 let. Dufek patřil k dlouholetým oporám Mahenovy činohry Národního divadla Brno, kde vytvořil řadu velkých rolí. Aktivním hercem zůstával i v posledních letech, kdy také hostoval v Městském divadle Brno. Úmrtí oznámila činohra na svých internetových stránkách.

Ode dneška bude v Mahenově divadle vystavena kondolenční kniha. „Datum pietního rozloučení ve foyeru Mahenova divadla bude oznámeno v následujících dnech,“ uvedl soubor činohry na svém webu. Podle smutečního oznámení ztrácí divadlo velkého herce, drahého člena souboru, váženého kolegu a přítele.

Celou svou kariéru spojil Dufek s Brnem. Začínal jako ochotník v královopolském Semilassu. Po studiích na Janáčkově akademii múzických umění nastoupil do Divadla bratří Mrštíků, dnešního Městského divadla. Spolu s dlouholetým souputníkem Ladislavem Lakomým, který letos také zemřel, přešel Dufek v roce 1965 do Mahenovy činohry, a podílel se tak na jejím zlatém období. Dufek ztvárnil řadu velkých rolí v činohře, příležitostně také ve zpěvohře.

Cenu Thálie obdržel za rok 1995 díky výkonu v roli starého Karamazova v Dostojevského Bratrech Karamazových. V posledních letech vystupoval například jako Oront ve Škole žen, Teirésiás v Antigoně, Starosta v Návštěvě staré dámy a především Falstaff ve Veselých paničkách windsorských. S Lakomým loni nastudoval v Městském divadle komedii Dobře rozehraná partie.

Od roku 1964 se Dufek objevoval i v televizi a ve filmu, nicméně převládaly menší role. Výjimkou je například velká úloha v televizním filmu Jdi za zeleným světlem. Naplno se Dufek prosazoval v rozhlase a dabingu, za který získal Cenu Františka Filipovského. Učil na Janáčkově akademii múzických umění.

Vydáno pod