Obřadní síň neopravíme, raději ji zbouráme, rozhodlo město

Brno – Smuteční síň v brněnských Židenicích, která už několik let chátrá, nechá město zbořit. Rozhodla o tom Rada města Brna. Na opravu a provoz budovy z let 1977 až 1984 od brněnského architekta Ivana Rullera nejsou peníze. Městská část Brno-Židenice chtěla prosadit rekonstrukci objektu, která by zachovala alespoň část stávající budovy a stála by dvacet milionů. Městská část dokonce nechala vypracovat studii. Nakonec však židenická radnice svoji vizi neprosadila.

Dříve byla obřadní síň věhlasnou stavbou a chloubou brněnské architektury, dnes z ní zbyla už jen zchátralá budova, do které statik nikoho nepustí. „Stavba je celkově v havarijním stavu, od izolací, bočních obkladů, po střešní krytiny,“ popsal ředitel Správy hřbitovů Marek Šamšula. Co neponičil čas, o to se postarali vandalové a zloději, proto se dnes lidé budově vyhýbají. Jako útočiště si ji vybrali pouze bezdomovci.

Židenická radnice apelovala léta na majitele budovy a město Brno, aby problém řešili. Místní občané totiž smuteční síň u druhého největšího hřbitova města Brna postrádají. Ve hře „co s ní“ byly celkem tři varianty. Ta první měla objekt zakonzerovat do doby, než se na její obnovu najdou peníze – to byla také nejlevnější možnost. Druhou alternativu prosazoval ředitel Správy hřbitovů, který chtěl objekt docela zbořit a nenahrazovat. V úvahu také připadalo současnou stavbu zbořit a nahradit ji novou obřadní síní. Nakonec zvítězila prostá demolice, protože město nemá peníze ani na rekonstrukci, ani na stavbu nové obřadní síně.

Architekti ale verdiktem radních rozhodně nejsou nadšeni. O obřadní síni od věhlasného brněnského architekta Ivana Rullera – též autora budov Ronda či Ingstavu – se dokonce diskutovalo jako o kandidátovi na status kulturní památky. Nakonec ale nikdo žádost nepodal. Po demolici už to potřeba nebude.

Vydáno pod