Nejlepší knihovnu má maličká Veselice

Praha – Ocenění pro nejlepší knihovnu roku dostala Místní knihovna ve Veselici na Blanensku. Cenu za informační počin získala Zemská knihovna v Brně za zveřejnění digitální podoby Mollovy sbírky tisíců starých map. Z městských knihoven zaujala porotu nejvíce lounská bibliotéka, mezi tzv. „základními knihovnami“ dostaly zvláštní ceny Místní knihovna v Miletíně a Obecní knihovna Jaroměřice. Ocenění předal zástupcům vítězných biblioték ministr kultury Jiří Besser v prostorách Národní knihovny v Praze.

Knihovna roku 2011 slouží necelým třem stovkám obyvatel Veselice, která je místní částí jihomoravské obce Vavřinec. Vlastní knihovnu mají tři ze čtyř částí Vavřince. Ta nejlepší sídlí v opravené budově, která podle komise soutěže spojuje účelnost, estetické požadavky a přívětivost k návštěvníkům. Do knihovny, kterou vede dobrovolná knihovnice Olga Hájková, pravidelně chodí pětina obyvatel Veselice.

Za internetové zpřístupnění historických map z Mollovy sbírky odměnil svaz knihovníků Moravskou zemskou knihovnu v Brně oceněním informační počin roku. Postupy, které při zpřístupnění starých map čtenářům už dlouhou dobu vyvíjí, mají význam nejen pro knihovnictví v Česku.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Soutěž o nejlepší knihovnu není pouze prestižní. Vítězové hlavních kategorií dostali kromě diplomu také 70 tisíc korun. Ty mohou především malým knihovnám výrazně pomoci s dalším rozvojem. A právě práci knihoven v malých obcích letos ocenili organizátoři především, v zrcadlové kapli si tak čestné uznání převzalo všech 14 nominovaných.

Vydáno pod