Policie obvinila další tři lidi v kauze policejního gangu

Praha – Policie obvinila další tři lidi v kauze brněnského policejního Toflova gangu. Celkem tak stíhá devět lidí. Nově je z účasti na vydírání podnikatelů podezřelá trojice mužů, která byla v úterý zadržena v Brně. Celkový počet zjištěných případů vydírání, které má údajně Toflův gang na svědomí, se nově rozrostl ze 17 na 30.

Trojici hrozí, stejně jako ostatním stíhaným, až deset let vězení. Ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda potvrdil, že v úterý byli zadrženi a předvedeni k podání vysvětlení bývalí policisté a pracovníci policejní inspekce. Jde o bývalého pracovníka brněnské hospodářské kriminální policie a advokáta. Třetím mužem je někdejší pracovník brněnské policejní inspekce Lubomír Mokrý, bratr někdejšího předsedy Českomoravského fotbalového svazu Pavla Mokrého. Ten včera potvrdil, že jeho bratr byl zadržen, přestože v kauze vypovídal již v srpnu.

Trojice byla obviněna v úterý odpoledne z trestných činů účasti na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci úřední osoby, z přijetí úplatku a vydírání. „Celkem se měla podílet na 13 zcela nově zjištěných případech. Na těchto kauzách s ní spolupracovali i někteří ze šestice lidí, kteří byli obviněni v souvislosti s kauzou již před časem,“ vysvětlil Šereda.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Dnes čekají trojici další výslechy. Poté policie rozhodne, zda na muže podá návrhy na jejich vzetí do vazby. Pokud by se tak stalo, o návrzích by rozhodoval Městský soud v Ostravě. Je ale možné, že někteří budou stíháni na svobodě.

Toflovým gangem je nazývána skupina brněnských expolicistů, která údajně vydírala podnikatele. Nejprve si vymyslela křivé obvinění z nějakého hospodářského deliktu a zahájila stíhání vytipovaného podnikatele. Následně mu nabídla, že vše bude zahlazeno za úplatek. Ten se mohl pohybovat v rozmezí od 10 000 korun až do milionů. Podle policie vydírali v letech 1998 až 2010. Šéfem skupiny byl prý bývalý pracovník jihomoravské hospodářské kriminální policie Michal Tofl. Loni ho v Brně zastřelil neznámý pachatel samopalem.