Za znásilnění dcery dostal muž podmínku

Zlín - Krajský soud ve Zlíně uložil 41letému muži z Prostějova za znásilnění čtrnáctileté dcery tři roky vězení podmíněně odložené na pět let. Musí podstoupit ambulantní protialkoholní léčbu. Událost se stala začátkem loňského roku v restauraci v Cetechovicích na Kroměřížsku. Obžalovaný čin doznal a svého jednání litoval. Hrozilo mu pět až 12 let vězení.

Obžalovaný hned na začátku překvapil svou výpovědí. Ke všemu se doznal, plakal, svého činu litoval s tím, že si jej nedokáže vysvětlit, že byl silně opilý. Znalkyně z oboru sexuologie vyloučila, že by obžalovaný trpěl nějakou úchylkou. Vypovídala i znásilněná dcera. Trvala na tom, že jí otec ublížil, dodala ale, že by si nepřála, aby skončil ve vězení. 

Senát vzhledem k okolnostem případu přistoupil k uložení trestu pod spodní hranici sazby, který navíc ještě podmíněně odložil. Muž se totiž kromě doznání a lítosti stará o těžce nemocnou manželku. Podle znalců navíc dívka nemá v důsledku otcova jednání traumata.

Podle obžaloby silně opilý otec dívku v restauraci, kde spali na jedné posteli, nejprve hladil na prsou, břichu i na přirození. Poté jí přes výslovný nesouhlas a odpor poškozené zasunul prsty do pochvy, kde s nimi pohyboval. 

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

„Hlavní důvod, proč soud přistoupil k uložení podmíněného trestu, jsou rodinné poměry obžalovaného. Stará se o manželku, která trpí roztroušenou sklerózou. Bez toho by musela být v nemocnici nebo někde v ústavu. Takže kdybychom v senátu rozhodli o uložení nepodmíněného trestu, nejvíce by jej nepocítil sám obžalovaný, ale jeho manželka,“ odůvodnil verdikt předseda senátu Radomír Koudela.

Jelikož se obžalovaný i státní zástupce vzdali práva na podání odvolání, rozsudek nabyl právní moci.