Kino Scala letos promítne poslední filmy

Brno - Více než osmdesátiletá éra slavné Scaly na Moravském náměstí v Brně se uzavírá. Budova ztrátového kina, na jehož promítání v poslední době chodili diváci po hrstkách a město jej proto muselo výrazně dotovat, má v novém roce získat nového nájemce. Její kulturní využití by ale mělo zůstat zachováno, slíbil magistrát.

Kino Moskva, jak se po válce až do sametové revoluce dnešní Scala jmenovala, mělo v 80. letech jeden z nejmodernějších kinosálů na Moravě. V devadesátých letech ale s příchodem multiplexů začalo ztrácet na významu. „Poslední větší investice do interiérů Scaly proběhly v roce 1973, od té doby se v podstatě jen udržoval jeho chod,“ řekla ředitelka brněnského Turistického centra Petra Kačírková.

Na jedno promítání tam dnes v průměru přijde jen 37 lidí. Pouze prodejem vstupenek není Scala soběstačná a bez podpory Turistického centra (TIC), které svými dotacemi pokrývá až polovinu ročního rozpočtu kina, by se tam rotačky zastavily už dávno. Jenže plánované snížení rozpočtu řady brněnských institucí se v příštím roce dotkne také TICu, a cpát další peníze do ztrátového kina se mu tak nechce.

Petra Kačírková o kině Scala (zdroj: ČT24)

Kino na Moravském náměstí má za sebou bohatou historii. Původně neslo název Bio Dopz. Promítat začalo 28. prosince 1929 v sále pro 800 diváků. Počet sedadel postupně vzrostl na tisícovku a necelé dva roky po zahájení provozu se kino přejmenovalo na Bio Scala. Konečná změna to ale nebyla, za bývalého režimu budova dostala novou ceduli - Kino Moskva.

Nad kinem navíc už dlouho visí ultimátum. „Pokud by Scala nebyla do dvou let digitalizovaná, nemohla by promítat, jelikož filmy se začnou distribuovat jen na nových přenosných formátech,“ vysvětlila Kačírková. „Kino má jedno z největších pláten ve střední Evropě. Celková digitalizace by vyšla asi na deset milionů korun. A k tomu by bylo potřebovat modernizovat také většinu vybavení,“ dodala.

TIC proto na radě města předložil návrh ukončení provozu Scaly. Co s budovou na lukrativní pozici nedaleko náměstí Svobody bude, magistrát zatím neví a připravuje výběrové řízení na nového nájemce. Počítá se ale s tím, že bude dál sloužit kultuře. Jisté je jediné - jakékoliv nápady na nové využití bude tížit nezbytnost velkých investic.

Brnu zbudou poslední dvě klasická kina

V devadesátých letech bylo v Brně sedmnáct kin, jenže konkurenční boj s multiplexy s přednostním právem na premiéry většinu z nich dohnal k zániku. Tradiční kinosály zaměřující se často i na alternativnější snímky z města jen tak nevytlačí.

  • Zastaralá technika v Kině Scala zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2933/293260.jpg
  • Promítání v Kině Scala zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2933/293261.jpg
  • Kino Lucerna v Brně před rekonstrukcí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2933/293259.jpg
  • Budova kina Art zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2933/293258.jpg

Po Novém roce zůstanou v Brně pravidelně promítat další dvě kina - Art v Cihlářské ulici, které právě prochází rekonstrukcí, a Lucerna v Žabovřeskách. I z nich ale brzy začnou mizet klasické filmové pásky. Některá promítání Scaly by se navíc měla přesunout do sálu Břetislava Bakaly.

Vydáno pod