Samolepky v MHD poradí, jak postupovat při masáži srdce

Brno - Zachránit lidské životy má pomoci nová kampaň. Do konce října budou všechny vozy hromadné dopravy v Brně vybaveny samolepkami s praktickým návodem na poskytnutí první pomoci při srdeční zástavě. Ta končí až v polovině případů smrtí. Brno je prvním městem, které se k celostátnímu projektu Zachraňme život připojilo.

V Jihomoravském kraji vyjíždějí týmy záchranářů každý rok v průměru k 700 případům srdeční zástavy. „Obnovit životní funkce se podaří asi u 45 procent pacientů. Toto číslo ale nevypovídá o jejich přežití a zapojení zpět do aktivního života,“ podotkla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. Resuscitace zahájená včas svědky srdeční zástavy zvyšuje šanci přežití až trojnásobně proti případům, kdy s masáží srdce začnou až přivolaní zdravotníci. Spousta lidí ale neví, jak při první pomoci správně postupovat.

„Cílem projektu je zvýšit povědomí lidí o příznacích srdeční zástavy a významu dvou jednoduchých kroků pro záchranu lidského života: přivolání záchranné služby prostřednictvím tísňové linky 155 a provádění nepřímé srdeční masáže,“ uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Škrancová. První informační nálepky se v autobusech, trolejbusech a tramvajích objevily dnes dopoledne. Postupně je pracovníci dopravního podniku umístí do všech 750 vozů městské hromadné dopravy. Uvidí je tak až milion cestujících denně.

Mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová o samolepkách (zdroj: ČT24)
Vydáno pod