Kdo zavraždil vietnamský pár, policie nezjistila

Brno – Kriminální policie nedokázala odhalit vraha, který před dvěma lety v herně na brněnské ulici Cejl ubodal mladý vietnamský pár. Ačkoli policisté na místě pomocí skeneru zajistili spoustu stop a zanedlouho po vraždě zadrželi cizince Erdenabata Duu jako hlavního podezřelého, nakonec nepředložili žádný přímý důkaz. Vyšetřování museli zopakovat, ale žádné nové stopy už nenalezli. Třiačtyřicetiletého muže mongolské národnosti zajištěné nepřímé důkazy neusvědčily.

I když se policisté případu věnují dále, formálně byl odložen. České televizi to potvrdila policejní mluvčí Petra Vedrová. „Pokud budou zjištěny skutečnosti, které by odůvodňovaly trestní stíhání konkrétní osoby, bude případ znovu otevřen,“ doplnila Vedrová.

Muž, kterého policie z vraždy dlouho podezírala, může žádat za pobyt ve vazbě odškodnění. „Pan Duu nám udělil plnou moc k zastupování, my teď přesně spočítáme dobu, kterou byl ve vazbě, a budeme žádat o odškodnění. Je možné, že požádáme také o náhradu ušlého zisku a nemajetkové újmy,“ řekla loni advokátka Erdenebata Duu Eva Nováková. Dnes už o odškodnění a neúspěšném policejním vyšetřování nechce hovořit, uvedla, že nadále nemá oprávnění vyjadřovat se. Dodala však, že se poškozený muž odstěhoval zpět do Mongolska.

Pachatel i po dvou letech uniká

Těla dvou ubodaných majitelů herny v ulici Cejl našla policie za zamčenými dveřmi v říjnu 2009. Zavražděný jednadvacetiletý Vietnamec přitom pobýval v Česku teprve rok a půl a jeho dvacetiletá manželka dokonce jen několik měsíců. Vyšetřovacích verzí bylo na začátku hned několik – milostný trojuhelník, loupežná vražda, ale také vyřizování účtů vietnamskou mafií, které mohli mladí lidé odmítnout platit výpalné. Nakonec všechny stopy skončily u cizince, který osudné odpoledne přišel do herny.

„Muž spal vzadu a jeho partnerka obsluhovala. Cizinec tam zůstal jediný sedět. O půl šesté chtěl můj kamarád jít do herny, ale už bylo zavřeno,“ popsal tehdy v exkluzivním rozhovoru České televizi vietnamský svědek, který viděl zavražděný pár jako jeden z posledních.

Loni v listopadu se ale ukázalo, že dosavadní pátrání bylo chybné a stopa vedla k nevinnému člověku. Skutečný vrah tak zůstává před spravedlností zcela skryt.