Lupič manekýn vězení neunikl

Brno - Přezdívku „lupič manekýn“ si vysloužil jednadvacetiletý Martin Durek, který letos na jaře přepadl poštu v brněnské městské části Komín. Městský soud ho v létě potrestal podmínkou, když slíbí, že nebude hrát ruletu. Právě kvůli hazardu, respektive dluhům z hraní, pobočku přepadl. Krajský soud ale dospěl k názoru, že podmíněný trest je za takový čin příliš mírný, a mladíka poslal na tři roky do vězení nepodmíněně.

Pachatel, který si přivydělával jako občasný manekýn, při hraní rulety nadělal dluhy 200 tisíc korun. Peníze na jejich splacení chtěl získat loupeží. Na přepadení pošty se připravoval dva měsíce.

Na poštu vtrhl brzy po ránu, v době, kdy do pobočky přišly první dvě pracovnice. Spoutal je a zamkl v šatně. Postupně k nim přidával jejich další kolegyně tak, jak přicházely do zaměstnání. Jedné z žen se pomocí SMS podařilo upozornit na lupiče vedoucího pošty a ten zavolal policii.

Na místo dorazily dvě policejní hlídky, lupič před nimi uprchl oknem. Po několika metrech byl ale zadržen a vzdal se. Pachatel měl na sobě černé montérky, které chtěl na útěku svléknout a vyhodit. „Pod nimi měl slušivý oblek s kravatou. Patrně počítal s tím, že bychom při pátrání po oznámení loupeže nekontrolovali na ulicích elegantně oblečené kolemjdoucí,“ řekl kriminalista Pavel Kříž.

Vydáno pod