V kauze ubitého Vietnamce potvrdil soud policistům tresty

Olomouc - Kvůli napadení Vietnamce během policejního zásahu, který na následky zranění zemřel, si dvojice brněnských policistů odpyká ve vězení tři roky vězení. Tresty, které jim uložil brněnský krajský soud, jim dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Oba muže však zařadil do mírnějšího typu věznice s dohledem. Muži mají také rozhodnutím soudu zakázánu činnost v ozbrojených silách na pět let. Případ ale ještě nekončí. Právní zástupci rodiny zemřelého chtějí podat žalobu na stát, který se podle nich na smrti muže zčásti podílel. Vysoudit chtějí 200 milionů korun.

Policisté Jarmil Šimoník a František Jaroš se hájili tím, že se na bití Vietnamce nepodíleli. Bití se dopustil jejich kolega Josef Srnský a vietnamcova sousedka Kateřina Slavíčková. Srnský ve vězení stráví deset let, Slavíčková osm. Všichni tři policisté patřili mezi členy Delta týmu, tedy skupiny policistů, která se měla dopouštět na podezřelých cizincích bezdůvodného násilí a ponižování.

Krajský soud letos v červnu Jaroše a Šimoníka potrestal třemi lety vězení a na pět let jim zakázal práci v ozbrojených složkách. Muži se odvolali a tvrdili, že se na napadení muže nijak nepodíleli a nenesou za něj tedy odpovědnost. „František Jaroš se ničeho nedopustil. Jsou důkazy o tom, které jednoznačně poukazují na to, že nebyl po celou dobu přítomen na místě činu. Během policejního zákroku telefonoval, komunikoval s operačním důstojníkem a esemeskoval si se svou přítelkyní,“ uvedl obhájce Jaroše. Stejného názoru byla i obhájkyně druhého obžalovaného policisty Jarmila Šimoníka. Poukázala mimo jiné i na to, že policista měl v době výkonu zdravotní potíže, bolely ho zuby. Žádný útok prý nezaznamenal.

Soudce Andrése dnes tyto argumenty obhajoby odmítl. „Šlo o zákrok policejní hlídky, každý si měl plnit svoje úkoly. Pokud se věnovali jiným činnostem, třeba vyřizování soukromých hovorů, tak porušili své povinnosti. Takovou obhajobu nelze přijmout,“ uvedl soudce.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Klíčovou svědkyní v procesu byla bytná, která popsala, co se v místnosti dělo

Trojice policistů přijela do bytu v Körnerově ulici v Brně v lednu 2009. Bytná si na lince 158 stěžovala, že Vietnamec omámený drogami demoluje zařízení jejího bytu. Když ale hlídka dorazila na místo, drobný cizinec klidně seděl v křesle. Srnský podle spisu Vietnamce vyzval, aby předpažil. Cizinec ale odpověděl, že neumí česky. Policista na to údajně odvětil, že jej to naučí a začal jej bít. Následně se Slavíčková zeptala, jestli si do něj „může kopnout“ a zapojila se k napadání. Srnský podle soudkyně Jaroslavy Bartošové „neadekvátně zhodnotil situaci“ a proti Vietnamci použil nepřiměřené násilí. 

Cizinec byl po zásahu převezen do policejní cely, kde si stěžoval na zdravotní potíže. O den později v nemocnici zemřel. Při útoku mu Srnský a Slavíčková způsobili zlomeninu dvou žeber a protržení sleziny s krvácením do břicha.

Rodina chce od státu odškodné 200 milionů korun

Právní zástupci rodiny budou požadovat po státu jako po zaměstnavateli policistů náhradu. „Stát připustil, že se takové osoby tohoto jednání dopustily a poškozený muž zemřel. Žaloby jsou podány na částku přesahující 200 milionů korun,“ uvedl zmocněnec rodiny Jan Hladík.

Neoficiální Delta tým se rozpadl po ubití Vietnamce

Na alarmující informace o neobvyklém násilí v řadách policie upozornila poprvé Česká televize. Šest členů někdejší elitní zásahové jednotky Delta mezi sebou soupeřilo v tvrdosti zásahů. Jejich činnost v terénu provázela bezdůvodná agresivita vůči menšinám, soupeření v tvrdosti zákroků nebo ponižování zatýkaných. Příslušníci týmu si navíc pořizovali inscenované fotografie, na kterých nechyběla krev nebo nahota.

Po zásahu v brněnské Körnerově ulici se Delta tým, kam Srnský, Jaroš i Šimoník patřili, rozpadl. Trojice stanula kvůli zákroku před soudem, údajný šéf Delta týmu Martin Foltýn odešel do civilu a zbylí dva policisté slouží u zásahové jednotky Zlínského kraje.