Na žáka spadl náhrobek, učiteli hrozí až dva roky

Brno – Policie obvinila třiašedesátiletého učitele z nedbalostního ublížení na zdraví za to, že se jeho žák letos v červnu zranil při návštěvě židovského hřbitova v Rousínově na Vyškovsku. Na třináctiletého chlapce v hodině dějepisu spadl náhrobek a vážně jej poranil na noze. Učiteli nyní hrozí až dva roky vězení.

Chlapec se spolu se spolužáky a učitelem účastnil výuky dějepisu v terénu, v němž byl vybrán historický židovský hřbitov v Rousínově. V době výuky se mohly skupinky dětí volně pohybovat po hřbitově. Přitom se stalo neštěstí. Učitel u něj nebyl.

Kriminalisté stíhají pedagoga, protože měl na celou třídu v době nehody dohlížet, a nesl proto za ni odpovědnost. Hrozí mu až dva roky vězení.

Hřbitov je z technických důvodů už delší dobu zavřený, učitel se na něj se žáky dostal dírou v plotě. „Absolutně nechápu, proč šli na hřbitov dírou v plotě. Důvody, proč je hřbitov pro veřejnost zavřený, jsou jasné, není to bezpečné,“ prohlásil v červnu Jaroslav Klenovský z Federace židovských obcí České republiky.