ÚS se postavil za černou pasažérku, exekutor ji šikanoval

Brno – Ústavní soud vyhověl ženě, která před deseti lety jela čtyřikrát načerno, exekutor po ní chtěl uhradit 48 tisíc korun jako náklady řízení. Stěžovatelka zaplatila pokuty ve výši 16 a půl tisíce brněnskému dopravnímu podniku až po několika letech. Soudní exekutor Jaroslav Homola si ale nechal vyplatit čtyřikrát náklady soudního řízení – za každou pokutu zvlášť. Ústavní soudce Miloslav Výborný dnes označil jeho jednání za šikanu. Žena chce téměř 50 tisíc korun po exekutorovi vymáhat zpět.

Michaela Štenclová jela opakovaně bez lístku už před deseti lety. Pokuty ale neplatila, a tak jí po sedmi letech nařídil soud uhradit místo šesti a půl tisíce 16 a půl tisíce korun. „Oni mně zaslali výzvu, abych to zaplatila, jenomže já jsem měla po porodu, věnovala jsem se dceři a zaplatila to proto o něco později. Jenže oni mezitím podali návrh na exekuci,“ řekla ČT.

Stěžovatelka zaplatila pokutu v roce 2008 sama od sebe. Homola tedy pro vymožení dluhu neudělal prakticky nic, přesto si za každou ze čtyř pokut naúčtoval téměř 12 tisíc korun. Se svými nároky na náklady řízení se navíc ozval až v roce 2010. Podle Ústavního soudu ale postupoval vůči Štenclové protizákonně. „Není možné, aby exekutor, který vykonává státní moc, vykonával tuto moc způsobem až šikanózním,“ řekl soudce Miloslav Výborný.

Podle ÚS chtěl také po stěžovatelce zcela účelově náhrady za čtyři řízení, i když se jednalo o jednu osobu, která dlužila jedné firmě. Soud navíc o dluhu rozhodl v jeden den a v jednom řízení. Homola odmítl s odkazem na zachování mlčenlivosti v exekučním řízení rozhodnutí soudu komentovat.  

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)
Vydáno pod