Na jihu Moravy začínají výlovy rybníků

Písečná u Lužic - Na jihu Moravy začala sezona výlovu rybníků. Produkcí ryb se region řadí po jižních Čechách na druhé místo a vyloví se jich tu v průměru 2 tisíce tun. Letošní sezona je podle předběžných odhadů rybářů velmi dobrá a ryb bude rozhodně víc než loni. Už o víkendu totiž odstartuje i několik velkých výlovů spojených se slavnostmi pro veřejnost.

„Vzhledem k teplu, co bylo v létě, kdy ryby dorůstají, bude sezona určitě lepší než loni. Zhruba tak o patnáct až dvacet procent,“ uvedl Karel Matura, výrobní náměstek Rybářství Hodonín, které hospodaří na většině z devadesáti rybníků na Hodonínsku.

Dnes si výlov vyzkoušeli i studenti Střední školy lesnické a rybářské z Bzence. Na jednom z menších rybníků v Písečné u Lužic s názvem Sýpka museli vylovit asi třicet metráků rybářské násady. O víkendu přitom Písečnou čeká opravdová rybářská slavnost při výlovu rozlehlých rybníků Dvorský nebo na Olšovci v Jedovnicích.

NO COMMENT: Výlov rybníku Sýpka v Písečné u Lužic (zdroj: ČT24)

Historie rybářství na Hodonínsku začíná kolem roku 1473. Vratislav z Pernštejna zde začal zakládat soustavu velkých rybníků. Jejich celková výměra tehdy přesahovala 2000 ha. Úpadek rybníkářství začal v dobách třicetileté války. V roce 1872 byly již všechny rybníky zrušeny a přeměněny na louky a pole. Novodobá historie rybníkaření na Hodonínsku začíná v roce 1945, kdy se začíná s obnovou a budováním nových rybníků. V současné době je na Hodonínsku okolo 90 rybníků o celkové výměře 520 ha.

Spotřebitelé mohou být podle rybářů spokojení. Nebudou totiž letos zvedat ceny. Kapr by tak měl stát stejně jako loni asi 75 korun za kilogram. „Co s cenami ale udělají obchodníci, to skutečně nemůžeme ovlivnit,“ dodal Matura.