Do boje proti jmelí se na jihu Moravy vrhají i vědci

Brno – Na stromech na jižní Moravě je čím dál více jmelí. Není to však způsobeno mimořádnou poptávkou související s předvánočním časem, avšak rozšíření rostliny nahrálo počasí a stáří porostů v přírodě. Naopak hostitelské stromy náporu nenápadných zelených větviček rychle podléhají.

Místo symbolu vánočního štěstí se na jižní Moravě stává jmelí spíše symbolem úhynu stromů. Jejich koruny obsypává v desítkách trsů a postupně z nich vysává vláhu až k úplnému uschnutí. Velké problémy působí rostlina, ve středověku používaná jako léčivá, hlavně v nejteplejších částech regionu na Břeclavsku.

Kalamita jmelí zasáhla i zámecký park v Lednici. Svým ničivým působením krátí až na polovinu životnost hlavně ořešákům, lípám a javorům. „Tyto rostliny, hlavně ty starší, jsou velmi ohrožené a dá se říct, že do budoucna není ani perspektiva, že by se díky jmelí dožila nějakého vyššího věku,“ obává se správce parku Oto Bernard.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Jmelí se nedá vymýtit snadno

Ani pečlivé odstranění jmelí totiž nepomůže, na stromech se zakrátko objeví znovu a jeho šíření pomáhají i ptáci. Jak s cizopasnou rostlinou definitivně zatočit, už začali kvůli současné situaci zkoumat i vědci z Mendlovy univerzity. Kromě chemie je ve hře i řešení přírodní, založené na mikroorganismech, které jmelí postupně ničí.

Výzkum, na kterém spolupracuje i jedna maďarská univerzita, je teprve na začátku. Konkrétní recept na jmelí by mohl přinést do pěti let. Pokud by byl úspěšný, vědcům by v boji proti jmelí zřejmě patřilo světové prvenství.