Jevišovice začaly s vypouštěním přehrady

Jevišovice – V Jevišovicích se v těchto dnech konečně začalo s vypouštěním přehrady. Obec získala potřebné miliony, aby mohla začít s jejím čištěním. Vodní nádrž dostavěná v roce 1897, která od svého vzniku neprošla žádnou větší revitalizací, by se tak mohla stát znovu rekreační zónou pro místní i turisty. Nejstaršímu umělému vodnímu tělesu v Evropě nyní vládnou přemnožené sinice.

Obec Jevišovice, do jejíhož katastru nejmenší přehrada patří, musela nejprve sehnat dvacet pět milionů korun. Osmnáct milionů dostala z evropských fondů. Do roka po obdržení této dotace ale musela sama sehnat dalších sedm milionů. Pokud by se jí to nepodařilo, mohla by totiž o peníze z Evropy přijít. Nakonec přispělo Povodní Dyje, jehož ředitel Jan Moronga se zavázal Jevišovicím pomoci odborně i finančně. Pro letošek dá na revitalizaci dva miliony a dalšími dvěma přispěje v příštím roce. Zbytek zafinacuje kraj a obec.

Vodní dílo čeká odtěžení bahna a dalších usazených sedimentů, rekonstrukce břehu a v poslední fázi zbudování několika izolovaných tůní. Nebude to ale nic jednoduchého. Město očekává, že bude odtěženo skoro třicet tisíc kubíků nánosů. „Vytěžený materiál bude odvezen do vzdálenosti asi dvou až pěti kilometrů. Poté bude rozprostřen na zemědělské pozemky, zavápněn a následně rozorán,“ doplnil starosta Jevišovic Pavel Málek.

NO COMMENT: Jevišovická přehrada (zdroj: ČT24)

„Jevišovická přehrada se nachází v zaklenutém údolí, proto bude problém s vývozem sedimentu. Museli jsme proto do projektu vymyslet speciální cestu, po níž se bude vyvážet,“ popsal projektant revitalizace Luděk Halaš a s úsměvem zavzpomínal i na doby, kdy se uvažovalo o převážení bahna lanovkou. Tato varianta ale byla nakonec zavrhnuta. Samotná přehrada je kamenná a je podle projektanta ve výborném stavu. Počítá se jen s jejím drobným přespárováním.

Jevišovická přehrada je jednou z nejstarších umělých nádrží ve střední Evropě a zároveň patří mezi nejmenší u nás. V letech 1894-97 jej postavili jako ochranu proti záplavám a zásobárnu vody pro cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou. Od roku 1987 je nádrž technickou památkou.