Jaroslavice tíží další žaloba potomků bývalých majitelů zámku

Jaroslavice – Spor o vlastnictví zámku v Jaroslavicích na Znojemsku nebere konce. Zchátralou památku před sedmi lety od obce koupil rakouský lékař, záhy se ale ozvali potomci původního majitele, šlechtické rodiny von Spee. Ti teď poslali na znojemský okresní soud další z řady žalob, ve které se domáhají vrácení rodového majetku. S těmi předchozími přitom neuspěli.

Jaroslavický zámek je podle památkářů architektonicky významnější než například zámek v Moravském Krumlově nebo Miroslavi. Jenomže zároveň je z nich také nejzchátralejší. Začaly se tam propadat stropy a podlahy, zatéká do střech. Záchrana zámku si podle odborníků vyžádá několik desítek milionů korun. Jaroslavice ale ročně na jeho opravy dokázaly vyčlenit stěží pár desítek tisíc, a tak perla renesančního stavitelství dlouhou dobu ztrácela na lesku.

Naději přinesl před sedmi lety nový kupec, rakouský lékař Sigurd Hochfellner. „Zámek chci opravit a vtisknout mu původní podobu. Adaptovat ho budu jako muzeum přístupné veřejnosti,“ slíbil Jaroslavickým. Od obce ho koupil za 10 a půl milionu korun.

Jeho ochotu investovat do rekonstrukce památky více než sto milionů z vlastní kapsy ale zkomplikoval spor s Američankou Felicitou Spee, dcerou bývalých majitelů, kteří o zámek přišli krátce po druhé světové válce. Zájem o něj projevila právě v době, kdy se obci po dlouhém úsilí podařilo najít vhodného kupce.

Za zámek obec stále nedostala zaplaceno, kupec vyčkává

Přestože potomci šlechticů u soudu už několikrát neuspěli, pouští se znovu do dalších žalob. „Domníváme se, že stejně jako panuje názor, že by nebylo dobré Němce po válce vraždit, tak není spravedlivé je okrádat o majetek. Věříme, že to mladší soudci postupně pochopí,“ řekl právní zástupce rodiny von Spee Milan Kyjovský.

Jak potvrdil státní zástupce Robert Vala, tentokrát se potomci rodu nesoudí o budovy zámku, nýbrž o pozemky pod ním. Radnice kvůli nekonečným soudním šarádám dosud marně čeká na peníze od kupce – Hochfellner je obci obezřetně odmítá vyplatit do doby, než se spor vyřeší. Do potřebných oprav už ale investovat postupně začal. „Bohužel té poslední sérii žalob nerozumím. Doufám, že i v tomto případě rozhodne soud spravedlivě,“ uvedl Sigurd Hochfellner. Dalšími žalobami potomků šlechticů von Spee se bude znojemský okresní soud zabývat nejdříve za několik měsíců.

Jaroslavice s necelými 1 300 obyvateli leží východně od Znojma nedaleko hranice s Rakouskem. Jejich dominantou je zámek, jenž stojí na místě středověkého hradu ze 13. století. Vznikl v druhé polovině 16. století. Původně byl postaven v renesančním slohu, poté byl přestavěn do barokní a posléze klasicistní podoby. Posledním majitelem šlechtického původu byl od roku 1919 říšský hraběcí rod von Spee.

Za druhé světové války sloužil hrabě Augustin von Spee jako major Luftwafe, v roce 1944 byl nucen zámek (nikoliv pozemky pod ním a kolem něj) odprodat německému státu pro účely Hitlerjugend. Po válce jaroslavický zámek zkonfiskoval stát, roku 1990 ve značně zchátralém stavu připadl obci. Ta se ho od té doby snažila prodat, jelikož na jeho opravy neměla prostředky.