Spor úřednice se Znojmem skončil smírem

Znojmo - Spor úřednice Renaty Horákové, která upozornila na korupční jednání na znojemské radnici, se opět dostal před soud. Horáková v minulosti poukázala na nekalé praktiky bývalého tajemníka Vladimíra Krejčíře, což sice vedlo k jeho trestnímu stíhání, úřednice ale za „odměnu“ přišla o místo. U soudu dnes právní zástupci obou stran požádali o přerušení stání a naznačili opětovnou možnost dohody. Soud jejich žádosti vyhověl. Advokáti vzápětí ohlásili smír.

Po dnešku může Renata Horáková zažívat poloviční pocit satisfakce. Město Znojmo podle právního zástupce připustí, že úřednice byla ve funkci šéfky majetkového odboru i v době, kdy byla přesunuta na funkci archivářky. S tím bude souviset i dorovnání mzdy za toto období. „Je to jednoznačně ukázka toho, že uznávají, že to nebylo košer,“ řekla Renata Horáková. „Byly splněny cíle naší žaloby, to jest že ukončení funkce vedoucí majetkového odboru odvoláním nebylo dostatečně podloženo, neproběhlo zákonným způsobem, a tudíž k němu nelze přihlížet,“ dodal právní zástupce Renaty Horákové Jiří Feichtinger. Úplnou satisfakci by měla odvolaná úřednice zažít 17. ledna. Ten den mají dohodu o vyrovnání na svém zasedání schválit znojemští radní. 

Snaha o mimosoudní vyrovnání s městem v minulosti nebyla úspěšná a spor směřoval k soudu. Úřednice mezitím získala ocenění za boj proti korupci. Horáková po městě požadovala finanční kompenzaci a potvrzení vyjádření, že jednala správně. Současná koalice to ale odmítla, a sporem se proto opět začal zabývat soud.

Renata Horáková k mimosoudní dohodě se Znojmem (zdroj: ČT24)

Vyhozená úřednice symbolem boje proti korupci

Nadační fond proti korupci ocenil postoj Horákové, která jako vedoucí majetkového odboru radnice ve Znojmě odolala nabídkám, nátlaku a vyhrožování ze strany tajemníka městského úřadu Vladimíra Krejčíře i bývalého starosty. Podle fondu naopak zahájila boj, který městu Znojmu ušetřil desítky milionů. Kauza otřásla znojemskou radnicí a zadluženému městu hrozí, že kvůli aféře přijde i o evropské dotace.

Krejčíře začala policie kvůli údajnému braní úplatků stíhat už loni v září. Spolu s ním čelí obvinění z úplatkářství i čtyři představitelé stavebních firem. Podle spisu od nich tajemník převzal úplatky za to, že jejich firmy pak získaly ve výběrových řízeních zakázky od radnice. Krejčíř vinu popírá.

Vydáno pod