Tragická nehoda byla pokusem o vraždu

Vlčí Doly (Kroměřížsko) – Nebyla to obyčejná nehoda, ale pokus o vraždu. Právě s tímto závěrem teď policie uzavřela vyšetřování tragédie z léta letošního roku, která se stala u Vlčích Dolů na Kroměřížsku. Při tragické nehodě tehdy zemřel spolujezdec, řidička dodávky se těžce se zranila. Policisté už od počátku vyšetřovali dvě naprosto odlišné verze – vedle nehody, kterou mohla zavinit řidička, zkoumali i možný pokus o vraždu ze strany spolujezdce. Tuto verzi teď potvrdilo vyšetřování.

Posledního června krátce po páté hodině ráno vezla devětadvacetiletá řidička náklad denního tisku. Vedle ní seděl o rok starší spolujezdec, který stejně jako řidička nebyl připoutaný. Před vesnicí Vlčí Doly dodávka náhle sjela ze silnice a čelně narazila do mohutného stromu. Zaklíněný spolujezdec zemřel na místě během vyprošťování. „Osmadvacetiletá žena nehodu u Vlčích Dolů přežila jen díky náhodě a díky vynikající péči záchranářů a lékařů, kteří ji nechali okamžitě letecky transportovat do olomoucké fakultní nemocnice,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková. 

Vyšetřování nehody přebrali po třech týdnech krajští policisté, kteří začali vedle usmrcení z nedbalosti prošetřovat i verzi, kterou uvedla řidička. Ta podle informací České televize už při vyprošťování z vraku komunikovala se záchranáři. Tvrdila, že spolujezdec po hádce v jedoucím autě strhl volant a chtěl zabít řidičku i sebe. Muž prý řízení strhnul se slovy: „Tak sbohem…“ Tragédií tak vyústily dlouhodobé spory, které se neustále stupňovaly. 

Policejní vyšetřování teď potvrdilo, že řidička, které původně za usmrcení z nedbalosti hrozil až šestiletý trest, byla naopak obětí pokusu o vraždu. Případ pomohly objasnit jak výslechy hasičů, kteří zraněnou ženu vyprošťovali, tak i dva rozsáhlé znalecké posudky. „Z posudků vyplynulo, že zranění muže odpovídají tomu, že v době nárazu se nakláněl k volantu. Trajektorie jízdy neodpovídala běžnému smyku, ale stržení vozu ze silnice. Policisté na volantu navíc zajistili pachové stopy. Jak se později ukázalo, patřily pachateli,“ popsala Bartíková. Vzhledem k tomu, že pachatel u Vlčích Dolů zemřel, kriminalisté případ odložili.