Boskovičtí bojují proti parku: Chceme les, ne dinosaury

Boskovice - Plány na stavbu prehistorického parku v Boskovicích budí bouřlivé reakce obyvatel. Odpůrci parku proto dnes jednali se zastupiteli města. Do zámeckého skleníku dorazily zhruba dvě stovky lidí. Nelíbí se jim, že prodej pozemků investorovi město řeší bez předchozí diskuse s obyvateli.

Na okraji Boskovic by měl podle plánů investora vzniknout pětihektarový zábavní park, který naváže na stávající westernové městečko. „Požádali jsme město o schválení záměru, zda by bylo ochotno odprodat nám pozemky v této lokalitě. Jejich vlastníkem je pouze město, tudíž tam vidíme možnost rozvoje i do budoucna,“ uvedl ředitel společnosti Real Company Martin Chvátal.

Petici proti prehistorickému parku už ale podepsalo více než 2000 obyvatel Boskovic. Nelíbí se jim, že investor nenávratně zasáhne do podoby přírodní lokality Doubrava nedaleko přehradní nádrže Bělá. V otevřeném dopise boskovické zastupitele vyzvali, aby přehodnotili schválení prodeje městských pozemků, které dnes pokrývá letitý les. Podle signatářů petice by město mělo nejdříve vypsat referendum a o prodeji pozemků rozhodnout teprve podle jeho výsledku.

„Rychlost, s jakou byl záměr představen a schválen zastupiteli a promptně zadán návrh na změnu územního plánu, neumožnil občanům sebemenší diskusi a vyjádření názoru k této otázce,“ uvedl zástupce odpůrců stavby parku Jiří Vorlický. „S velkým rozčarováním jsme také přijali informaci, že prodej pozemku je pouze první částí blíže neurčené etapy rozšiřování zábavního parku,“ napsal v otevřeném dopise.

Obyvatelé požadují referendum

Lidé se bojí toho, že pokud se pozemky dostanou do rukou soukromníka, bude si s nimi dělat co chce bez jejich vědomí a město už nebude mít právo do jeho plánů zasahovat. „Raději ten les odkoupíme po kouscích sami, jen aby zůstal tak, jak je dnes,“ ozývaly se dokonce hlasy na dnešním jednání. Starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek (ODS) ale odpůrce zábavního parku ubezpečil, že projekt zastupitelé zatím neschválili a názory lidí jim nejsou úplně lhostejné. „Záměr jsme pouze pustili k dalšímu projednávání a diskusi,“ tvrdí Dohnálek.

Boskovice už léta nabízejí westernový park. V jeho přírodním amfiteátru letos v létě vznikl ve spolupráci s Real Company prehistorický park se sochami 55 ještěrů. Celá oblast by se ale v budoucnu měla podstatně změnit. Z investorského záměru vyplývá, že v rozlehlém lesoparku vybudují síť stezek, kolem kterých budou sochy ještěrů. Se slavnostním otevřením aspoň základní části areálu se počítá v létě 2013. Real Company obdobné zařízení už provozuje ve Chvalovicích u Znojma.

Zastupitelstvo by se mělo peticí a celým projektem znovu zabývat na své nejbližší schůzi. Ta bude svolána zřejmě na 12. prosince.