Zámek Kinských v Lešné po rekonstrukci láká návštěvníky

Lešná (Vsetínsko) - Renesanční zámek Kinských v Lešné u Valašského Meziříčí se dnes slavnostně otevřel veřejnosti. Po devítiměsíční rekonstrukci si návštěvníci mohou prohlédnout opravené barokní nástěnné malby, revitalizovaný zámecký park a především původní parketové podlahy ze 17. století, jedny z nejstarších, které se na jižní Moravě dochovaly.

Když v roce 1975 přešel zámecký areál do správy Okresního vlastivědného muzea ve Vsetíně, byl už ve značně zchátralém stavu. Nezbytné záchranné práce a stavební údržba ovšem až doposud nestačily k možnosti jeho zpřístupnění veřejnosti. Celková rekonstrukce za 34 milionů korun si kladla za cíl proměnit zámek s krásným přilehlým parkem v novou turistickou atrakci kraje.

„Oprava se podařila v rekordním čase, přestože ji komplikovalo a zpomalovalo počasí nebo například nález původního suchého záchodu,“ uvedla mluvčí muzea Simona Hlaváčová. „Stavbaři museli vysoušet zdi, aby byl dodržen termín dokončení a nepřišli jsme o evropské dotace,“ dodala Hlaváčová s tím, že z fondů Evropské unie se muzeu podařilo získat více než 26 milionů korun.

Renesanční zámek Kinských v Lešné na Vsetínsku vznikl přestavbou vodní tvrze v 16. století, svůj klasicistní architektonický ráz ozvláštněný romantickými neogotickými prvky získal po přestavbě na přelomu 80. a 90. let 19. století. Zámek obklopuje anglický park se spoustou vzácných dřevin, azalek a rododendronů. Mimo jiné nabízí impozantní výhled na nedaleký les Obora, kde kinští v minulosti chovali zvěř. Odborníci jej hodnotí jako druhý nejcennější park na území severní Moravy a Slezska. Na seznam kulturního dědictví se zámecký areál dostal v roce 1958.

Na své místo se po opravě vrátil původní mobiliář a také originální vybavení zámeckých sálů. V areálu byly navíc instalovány čtyři stálé výstavy. Kromě ekologicko-přírodovědné expozice jsou ostatní zaměřeny na historii, přírodu a řemesla. Zatímco ostatní památky právě končí sezonu, zámek v Lešné bude pro návštěvníky otevřený po celou zimu.

Vydáno pod